20 januari 2006

Stookoliedom (Politiek Incorrect)

In september besliste de federale regering de zogenaamde 'energiekorting' voor particuliere stookolieverbruikers te introduceren. Die korting diende, toen nog met de winter in het vooruitzicht, de hoge brandstofprijzen te compenseren. Maar om zulk een 'korting' te kunnen betalen, is er natuurlijk ook geld nodig. Voor dat geld diende, willes nillens, de petroleumsector op te draaien. Aldus werd er een bedrag van 100 miljoen euro door de petroleumsector 'geprefinancierd'.

Wat blijkt nu echter? Na enkele berichtgevingen in sommige kranten afgelopen weekeinde, waarin gesuggereerd werd dat de overheid een 'tijdelijke extra heffing' van 0,65 eurocent per liter stookolie wil introduceren, begon de Belgische petroleumsector zich toch wel af te vragen of zij hun 'geprefinancierde' miljoenen euro's ooit nog terug zouden zien. Er werd warm en koud tegelijk geblazen: Minister van Financiƫn Didier Reynders (MR) liet verstaan dat het geld wel degelijk gerestitueerd zal worden aan de petroleumfederatie, maar begrotingsminister Freya Van den Bossche (sp.a) liet een ander geluid horen. Zij is van mening dat de petroleumsector maar moet opdraaien voor de energiekorting; dus van een terugbetaling kon geen sprake zijn. Dat liet ze ook zo verstaan tijdens een interpellatieronde in de Kamer.

Maar al gaat de leugen nog zo snel; de waarheid achterhaald hem wel. Nadat het contract tussen overheid en petroleumsector werden geopenbaard, bleek dat juffrouw Van den Bossche zowel de petroleumsector als het parlement flagrant stond te beliegen. In die overeenkomst staat namelijk zwart op wit dat de petroleumsector tegen uiterlijk 31 maart haar geld terugbetaald zal krijgen. Bovendien blijkt nu ook dat die lening op de rekening van de overheid werd overgeschreven op... 27 december 2005; juist op tijd om nog mee te laten tellen voor de jaarlijkse begrotingscontrole. Juist op tijd dus voor Van den Bossche om haar eerste "begroting in evenwicht" te kunnen presenteren, en zowaar een ruiker bloemen van collega-minister Reynders in ontvangst te mogen nemen.

Maar voor Freya is dat bloementijdperk al lang achterwege. De bloemen hebben nu plaats moeten ruimen voor een grote cactus, waarmee de begroting het best vergeleken kan worden: Het prikt ten alle tijde zeer hard

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>