31 januari 2006

Steun Denemarken (Politiek Incorrect)

Het niet geheel onbelangrijke feit is reeds enkele malen op het internationale nieuws getoond geweest, behalve dan natuurlijk op de dure staatszender VRT, die tot nader order nog steeds uitzendt vanop een andere planeet. Mars hoogstwaarschijnlijk, omdat de kleur van deze planeet volledig correspondeert met de politieke geaardheid van het merendeel der Vlaamse publieke omroepsjournalisten.

Dat 'feit' zijn de bedreigingen aan het adres van enkele cartoonisten van de Deense krant 'Jyllands Posten' door een harde, boosaardige kern van islamieten. Die cartoonisten hebben het namelijk gewaagd in september enkele cartoons in hun krant te plaatsen waarin de spot met de profeet Mohammed werd gedreven. Volgens de leer van de islam is het echter verboden afbeeldingen van Allah of Mohammed te tonen, laat staan spotprenten.

Het is dan ook zeker niet onterecht dat de islamitische gemeenschap zich op de tenen getrapt zou voelen, gezien deze daad toch wel indruist tegen de islamitische geloofsleer, en voor sommigen misschien belediging kan overkomen. Het had dan ook zeker gemogen dat vertegenwoordigers van de Deense en/of internationale islamitische gemeenschap een beleefd briefje naar de redactie van Jyllands Posten zouden sturen met een vraag tot rechtzetting; waarop de redactie dan hoogstwaarschijnlijk haar excuses zou aanbieden. Het nieuws zou zelfs de Deense pers amper halen.

Helaas, het beledigen van Mohammed - zoals die vermaledijde cartoonisten gedaan hebben - is volgens de Koran een grote wandaad. Van een beleefd verzoek tot rechtzetting kwam dan ook niets in huis. In de plaats daarvan werden de cartoonisten bestookt met e-mails en telefoontjes waarin ze met de dood bedreigd werden. Twee van deze cartoonisten leven nu 'ondergedoken', uit schrik voor hun leven. In de Deense hoofdstad Kopenhagen ontstond na de publicatie van de cartoons een rumoerige betoging van een 3.500-tal moslims die hun misnoegen uitten. Andere 'represailles' van de islamitische gemeenschap, vinden we zelfs terug tot in het Midden-Oosten: In Gaza hebben een 15-tal gewapende mannen een ambassadegebouw van de Europese Unie bestormd en Saoudi-Arabiƫ heeft opgeroepen tot een boycot van Deense producten. Zelfs de Deense eerste minister Rasmussen werd gevraagd santies te ondernemen tegen Jyllands Posten. Gelukkig heeft deze hierop verklaard dat de persvrijheid in Denemarken een onaantastbaar recht is, en hij bijgevolg juist niets zou ondernemen. Mochten de cartoonisten nu in Belgiƫ wonen en werken voor bijvoorbeeld Het Laatste Nieuws; dan zou hoogstwaarschijnlijk de door de overheid gestuurde Belgische Gestapo - ook wel 'Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding' genoemd - haar klauwen hebben uitgestoken...

Alleszins zijn de zelfs gewelddadige reacties van sommigen in de islamitische gemeenschap volstrekt ontoelaatbaar. Het is daarom ook volledig terecht dat Jyllands Posten nu stelt dat zij conform de vrije meningsuiting de cartoons plaatste. Om Jyllands Posten en de Deense democratische samenleving te steunen, is daarom nu een petitie gestart die u terug kunt vinden via http://www.petitiononline.com/danmark/petition.html .

Voor de bezoekers die overigens ook nog zelf een website of weblog beheren, is de website http://www.supportdenmark.com ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

1 Comments:

At 2/2/06 14:35, Blogger Ivan Janssens said...

Xavier, de VRT is niet duur. In vergelijking met andere openbare omroepen in feite zelfs vrij goedkoop. Kan altijd nog goedkoper natuurlijk.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>