7 december 2005

De VN en de persvrijheid (Skender)

MohammedTerwijl islamitische landen in Mekka beraadslagen over sancties tegen Denemarken omdat dat land de vrijheid van meningsuiting respecteert, stuurt de VN Hoog Commissaris voor de mensenrechten een brief naar de 56 lidstaten van de organisatie van de islamitische conferentie (OIC).

Even uw geheugen opfrissen: het gaat over de 12 karikaturen van Mohammed die in september gepubliceerd werden in de Deense krant Jyllands-Posten. Niet alleen leidde dit tot betogingen, rellen en doodsbedreigingen, er kwam ook een diplomatiek incident van tussen Denemarken en enkele islamitische landen. Deze landen eisten dat de Deense regering de redactie van de krant op het matje zou roepen opdat deze haar verontschuldigingen zou aanbieden. Het afbeelden van Mohammed mag immers niet in de islam. De Deense regering weigerde dit en probeerde uit te leggen dat kranten in Denemarken vrij hun mening mogen uiten en dat het niet aan politici is om krantenredacties op de vingers te tikken.

Denk nu niet dat de Verenigde Naties geprobeerd hebben om uit leggen dat vrije meningsuiting een mensenrecht is, dat ze Denemarken geprezen hebben voor het verdedigen ervan en dat ze enkele lidstaten van de OIC hebben aangespoord het Deense voorbeeld te volgen. Neen, de Hoog Commissaris voor de mensenrechten begrijpt de bezorgdheid van de islamitische landen, verontschuldigd zich voor het gebrek aan respect voor de islam en stelt 2 experten aan die een oplossing moeten vinden...

De islamitische landen reageerden tevreden, de Deense eerste minister Anders Fogh Rasmussen reageerde niet. Wat moet je dan ook zeggen als de persoon die verondersteld wordt toe te zien op de naleving van de mensenrechten komt beweren dat politici moeten ingrijpen als kranten op de lange tenen trappen van religieuze fanatici?

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>