19 december 2005

Daar gaat ie weer (De andere kijk)

President Bush voert tegenwoordig een heus media-offensief: 4 toespraken in de aanloop naar de verkiezingen in Irak, na die verkiezingen een toespraak tot de Natie op zondag en nu eerder vandaag een persconferentie.

Op die persconferentie kon je uit de replieken van Bush op de vragen van de journalisten duidelijk zijn frustratie met de media aflezen. Die frustratie heeft niet zozeer te maken met het feit dat de media hem hard zouden aanpakken, dat is nu eenmaal het lot van een politicus en daar moet je maar mee kunnen leven.

Neen, het gaat dieper dan dat: het probleem is dat de media en Bush een andere taal spreken, zo verschillend zelfs dat ze hem gewoon niet (willen) begrijpen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dit je dwars zit als je net de media nodig hebt om je boodschap over te brengen.

Wat bedoel ik nu met die andere taal? Wel, Bush is iemand die sterk in bepaalde principes (freedom! liberty!) gelooft en hij durft dat nogal eens in de verf te zetten. Journalisten, van wie het de taak is om lastige vragen te stellen en dus noodzakelijkerwijs sceptischer of zelfs cynischer zijn, krijgen dan zoiets van “daar gaat hij weer”, als de president nog eens een preek afsteekt. Je moet je voorstellen dat die journalisten dan eens naar mekaar of naar hun horloge kijken. Bush ziet dat dan natuurlijk ook en zegt dan bv. het volgende:

If I'd have stood up here a year ago, in one of my many press conferences, and told you that in the -- next year I make this prediction to you, that over 10 million Iraqis, including many Sunnis, will vote for a permanent government, I think you probably would have said, there he goes again.
There he goes again, you hear them think, indeed. Op zo’n momenten verslapt de aandacht waarschijnlijk wat bij de journalisten en dan loop je als president het risico dat ze het niet gehoord (willen) hebben als je iets belangrijks te zeggen hebt. Dat irriteert je en dan krijg je de neiging om de journalist in kwestie even terecht te wijzen:

We're talking to Congress all the time, and on this program, to suggest there's unchecked power is not listening to what I'm telling you. I'm telling you, we have briefed the United States Congress on this program a dozen times.
En als dat niet helpt, dan krijg je er genoeg van en richt je je a.h.w. rechtstreeks, over de hoofden van die journalisten heen, tot het Amerikaanse volk.

I want the American people to understand, I want to assure the American people
Hij zegt het regelmatig en het is nodig dat hij het zegt, want er staat teveel op het spel. Nu zegt hij het en hij zegt dat goed.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>