24 november 2005

Nuttige idioten (De andere kijk)

Wat zijn de gelijkenissen tussen de na-oorlogse repressie en het verdwijnen van de apartheid enerzijds en de huidige situatie in Irak anderzijds? Mark Steyn legt uit.

Over Irak gesproken: vandaag stond in de Tijd de volgende kop: "VS zoeken uitweg uit Irak". We kennen het verhaaltje ondertussen: het zit allemaal tegen (meer dan 2100 Amerikaanse doden, "schandalen" zoals dat van de fosforbommen), dus moeten we maken dat we wegkomen (er liggen scenario's op tafel om het aantal Amerikaanse troepen beneden de 100.000 te brengen).

Dat is één interpretatie.

Een andere interpretatie is dat het tijdstip nadert om de Amerikaanse aanwezigheid te verminderen omdat de Irakezen steeds meer en meer in staat zijn om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid waar te nemen. Zo werd eergisteren de controle overgedragen van een legerbasis in Tikrit, de thuisbasis van gewezen dictator Saddam Hoessein.

Dat was het plan en het plan wordt langzaam, maar zeker uitgevoerd. Er is dus geen sprake van 'cutting and running'.

Sommige journalisten zullen koste wat het kost vasthouden aan het verhaaltje (Vietnam! burgeroorlog! islamfundamentalisme!) dat ze door het strot van hun lezers jagen, ook als dat meer en meer wordt tegengesproken door de feiten op het terrein. Die worden genegeerd, terwijl de media ondertussen als een konijn naar een lichtbak staren naar de zoveelste propagandastunt (lees: autobom) van Al Qaeda. Ze zweren zich niet te zullen laten inpakken door de Amerikaanse "propaganda", terwijl ze met open ogen in de propaganda van Zarqawi en co lopen. En dat noemt zich journalisten. Bah.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>