14 november 2005

Minder dodelijke wapens bij FN (Hoegin)

De P90, een minder minder dodelijk wapen van FN
FN uit Herstal heeft aangekondigd dat het in samenwerking met de Universiteit van Luik onderzoek gaat doen naar minder dodelijke wapens. Ook Waals Minister van Wetenschappelijk Onderzoek Marie-Dominique Simonet (cdH) plaatste haar kribbel onder het akkoord tussen de universiteit en de wapenproducent, want de helft van het geld voor het onderzoek, in totaal 1 miljoen euro, komt van de Waalse regering. Hoe dan ook is het eens iets anders dan een reclamespotje over wasproducten die witterder dan witter dan wit willen wassen. Maar goed, er is nog een verschil tussen wasproducten en wapens.

Ik vraag mij echter af of FN hier geen trendsetter kan zijn voor andere producenten. Hoeveel mensenlevens zouden gered kunnen worden door minder snijdende messen? En hoeveel zelfmoorden zouden verhinderd kunnen worden door minder hangende touwen? Misschien moet ook de productie van een minder dodelijk rattenvergif overwogen worden, want er zijn tenslotte grenzen aan hoeveel poeder je nog ongemerkt in de soep van je halve trouwboek kan doen.

Maar het hoeft natuurlijk daar niet te stoppen. In het licht van de recente gebeurtenissen in Frankrijk (en ook in België, doch volgens de regering daar strict geïsoleerd, als in losstaand, dus zeker niet in verband met, voor wie het slecht begrepen zou hebben), in het licht daarvan dus zou men misschien ook minder brandbare benzine kunnen aanbieden aan de tankstations, speciaal voor jongeren die daarmee minder brandbare molotovcocktails kunnen maken. Iets zegt me echter dat er weinig kans is dat dit een succes zal worden, maar ik kan niet precies zeggen wat het is. Ach, het zal mijn verbeelding wel zijn.

Het ultieme zou echter zijn indien het onderzoek ook een methode zou kunnen ontwikkelen om minder corrupte PS-politici te produceren. Ik vrees echter dat daar een pak meer onderzoeksgeld nodig voor zal zijn dan een schamele 1 miljoen euro. Onder andere een helicopterproducent heeft al interesse voor zo'n project getoond, en onze bovenstebeste federale Minister van Defensie André Flahaut heeft al laten weten hiervoor wel enkele gebouwen te willen neerpoten ergens in Nijvel. Tijdens een recente wandeling heeft hij daarvoor trouwens al een paar uitermate geschikte terreinen opgemerkt die voor een habbekrats te koop staan. Het lijkt er dus op dat het Marshall-plan zijn eerste vruchten al begint af te werpen.

(Oorspronkelijk verschenen bij Diogenes)

1 Comments:

At 15/11/05 11:32, Anonymous Anoniem said...

Ik zie het probleem eigenlijk niet, de minder dodelijke wapens zijn vooral bestemd voor politietaken.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>