17 november 2005

Faux-pas van Dewael (De andere kijk)

Na de aanslagen in Madrid beschuldigde Henk Boom, correspondent van de Tijd in Spanje, er de regering van Aznar van dat die hem en andere buitenlandse correspondenten onder druk zette om de schuld in de schoenen van de ETA te schuiven.

Naar aanleiding van het oproer in Frankrijk en de 'geïsoleerde incidenten' in België zien we nu iets gelijkaardigs. De woordvoerder van de Franse regering leest de buitenlandse correspondenten in Parijs nu de les over hoe die over het oproer heeft bericht.

Knack bericht in zijn laatste nummer over een vergadering tussen de ministers Dewael en Onkelinx en de hoofdredacteuren van de Belgische media (slechts één van hen ging niet in op de uitnodiging, doch het is niet bekend wie) waarbij de hoofdredacteuren op het hart werd gedrukt dat de incidenten in België geïsoleerde gevallen waren, zonder rechtstreeks verband met de gebeurtenissen in Frankrijk ('t is maar hoe je het bekijkt, zeker?).

De woordvoerder van Dewael ontkent dat er sprake is van een poging tot beïnvloeding van de media om gematigd over de incidenten in eigen land te berichten en zegt dat het niet aan de minister is om de media te vertellen hoe ze hun werk moeten doen. Volgens Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaams Vereniging van Beroepsjournalisten (VVJ), staan de hoofdredacteuren stevig genoeg in hun schoenen om aan eventuele druk te weerstaan, al stelt Deltour wel vast dat de Belgische pers (met uitzondering van La Dernière Heure wellicht) voorzichtig omsprong met de incidenten. Volgens Deltour heeft de pers daarmee haar "verantwoordelijkheid genomen".

Volgens Knack schreeuwt Vlaams Belang bij monde van Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen moord en brand over de demarche van Dewael, maar volgens Deltour ziet het VB overal beïnvloeding en is de pers nu meer en meer het geliefkoosd doelwit van het VB aan het worden (als VB'er zou je voor minder).

Lezer, oordeelt u zelf maar.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>