13 november 2005

De waarheid en niets dan de waarheid (De andere kijk)

Twee werkloze autochtonen zijn opgepakt omdat ze eerder in Sint-Niklaas een wagen in brand hadden gestoken. De plaatselijke burgemeester, Freddy Willockx (SP.A), wees meteen met het vingertje naar diegenen die zelf onmiddellijk met hun eigen vingertje naar jonge allochtonen hadden gewezen.

Natuurlijk is iedereen onschuldig totdat zijn schuld bewezen is, maar in de huidige situatie van brandstichtingen en rellen in Frankrijk en ook België waarvoor jonge (soms zelfs piepjonge) allochtonen verantwoordelijk zijn, kan toch niet ontkend worden dat het geen onredelijke gok was dat jonge allochtonen ook in Sint-Niklaas verantwoordelijk waren voor de brandstichting daar.

Het is symptomatisch voor de houding van politici en media tegenover de toestand. Ofwel wordt het gedrag van de relschoppers vergoelijkt, door de nadruk te leggen op de socio-economische oorzaken. Ofwel wordt de toestand geminimaliseerd ('geïsoleerde incidenten', 'kopieergedrag') of doodgezwegen (geen beelden of cijfers van uitgebrande wagens). De waarheid wordt opgeofferd aan de vrees dat de ordeverstoringen in de kaart spelen van de bozen van het FN in Frankrijk en het FN/VB in België.

Bereid u voor op een zoveelste Zwarte Zondag en een zoveelste ronde van analyses hoe het toch weer zover is kunnen komen, om dan weer tot de conclusie te moeten komen dat ze het nog altijd niet zullen begrepen hebben.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>