28 november 2005

De rooie VRT nog eens in actie (De andere kijk)

Hoe is het toch mogelijk! Ik ben ondertussen wel wat gewend, maar ze slagen er bij Eén toch weeral in om me op de kast te jagen.

Gisteren met Cindy Sheehan, vandaag met de klimaatconferentie in Montreal. Vandaag begon namelijk in bovengenoemde Canadese stad een VN-conferentie ter opvolging van het Kyoto-klimaatprotocol. Een ideale gelegenheid dus om weer eens uit te halen naar de Amerikaanse president Bush omdat die geen moer zou geven om de opwarming van de aarde. VRT-correspondent Johan Depoortere was zelfs speciaal van Washington naar Seattle, aan de andere kant van de VS, gestuurd om toch maar te kunnen laten zien dat niet alle Amerikanen met een benzineverslindende SUV rondrijden. Daarbij werden alle truken bovengehaald: de mooie landschappen die bedreigd worden, onze kinderen die eronder zullen lijden, dus platte emotionaliteit waar de tabloids nog een puntje aan kunnen zuigen (i.p.v. een page 3-girl kregen we een houthakker te zien, dus dat compenseerde wat, maar we dwalen af).

De premissen die aan een dergelijk stuk televisie ten grondslag liggen, zijn de volgende:

De aarde warmt op;
Die opwarming wordt veroorzaakt door de uitstoot van CO2;
Menselijk handelen is verantwoordelijk voor deze uitstoot;
Kyoto is dé oplossing voor dit probleem;
Bush, de president van grootvervuiler Amerika, houdt de oplossing evenwel tegen;
Het kan Bush zelfs niet schelen dat de aarde er op die manier aan gaat.

Depoortere gaat evenwel nogal snel over het volgende heen:

Er bestaat geen consensus over de menselijke verantwoordelijkheid voor de opwarming van de aarde, als dat fenomeen überhaupt wel bestaat;
Is Kyoto wel de meest kost-efficiënte manier om het probleem op te lossen?
De Amerikaanse Senaat keurde tijdens het presidentschap van Clinton Kyoto al af met 98-0 (nul);
Bush heeft een alternatief klimaatakkoord gesloten met grote groeilanden zoals China en India dat rekent op marktwerking en technologie en op die manier misschien wel een betere bijdrage zal leveren tot een properder milieu.

Maar alles wat niet in Depoortere’s kraam past, wordt handig weggemoffeld, want Bush moét en zál hangen. De argeloze kijker krijgt ondertussen de zoveelste lading anti-Bush propaganda over zich heen en moet Bush ondertussen wel de meest verschikkelijke mens op deze planeet vinden, maar dat zal natuurlijk wel de bedoeling zijn.

Dit is geen journalistiek meer: dit is ofwel onbekwaamheid om een genuanceerd verhaal te vertellen, ofwel bewuste desinformatie vanuit een ideologische vooringenomenheid zoals in de goeie ouwe Sovjet-tijd. In ieder geval is dit mijn en uw belastinggeld onwaardig. Dit is schandalig en moet met alle macht bestreden worden.

2 Comments:

At 29/11/05 17:06, Anonymous Anoniem said...

Je slaat de nagel op de kop. Waar blijft de objectiviteit. Wie houdt er toezicht op de informatie. Trouwens het is lang nog niet bewezen dat de Co2 uitstoot er verantwoordelijk voor is.

De invloed van H2O is veel groter en en is in duizend maal hogere concentratie aanwezig.
Tot slot nog dit; als de aarde opwarmt, is er meer neerslag, worden de woestijnen teruggedrongen, is er meer opbrengst, meer welvaart en minder hongersnood.
Opwarmen van de aarde is een zegen voor de mensheid.


lus

 
At 30/11/05 00:24, Blogger Ivan Janssens said...

Daar heb je een punt lus. tijden van opwarming staan vaak gelijk met tijden van relatieve welvaart. Punt is - volgens sommigen - dat alles nu veel te snel gaat. De natuur en vele soorten kunnen niet volgen, aanpassen en gaan dus tenonder.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>