10 oktober 2005

The Battle for Antwerp (De andere kijk)

Volgend jaar zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij zal vooral uitgekeken worden naar Antwerpen, mijn thuisstad, waar het Vlaams - toen nog - Blok vijf jaar geleden 33% van de stemmen haalde. De afgelopen dagen verschenen de resultaten van een peiling van GVA en VRT naar de kiesintenties van de Antwerpenaar.

Daaruit onthield ik de volgende elementen, in het achterhoofd houdende natuurlijk dat het maar peilingen zijn:

- Het Vlaams Belang gaat 0,7% achteruit, dit is nauwelijks significant te noemen, het feit dat de score van het VB bij peilingen.meestal onderschat wordt, althans zo leren de verkiezingsuitslagen, moet nog meer nopen tot voorzichtigheid.

- Naast verkiezingen voor de gemeente vinden ook verkiezingen plaats voor de districten, die grosso modo samenvallen met de gemeenten zoals die vóór de fusie bestonden, m.n. Antwerpen-stad zelf, Ekeren, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Wilrijk en Hoboken. In enkele districten (Ekeren, Merksem en Hoboken) haalt het VB volgens de peiling zelfs meer dan 40%, wat haar op een zucht van de absolute zetelmeerderheid brengt. Ik zou daar zelfs Deurne aan durven toevoegen: daar haalde het VB in 2000 38% van de stemmen. Gezien de vele ruzies in het Deurnese bestuur en de groeiende maatschappelijke problemen (sommigen noemen bepaalde delen van Deurne al de nieuwe Seefhoek) is het enigszins verbazend te noemen dat het VB daar niet vooruitgaat.

- Gevraagd naar wie hij als burgemeester wenst, noemt de Antwerpenaar naast de voorspelbare namen zoals huidig burgemeester Patrick Janssens (SP.A), Filip Dewinter (VB), Mieke Vogels (Groen!) en zelfs oud-burgemeester Leona Detiège (SP.A) ook ex-VLD’er Hugo Coveliers. Van hem wordt verwacht dat hij met zijn nog op te richten beweging een kartel of een open lijst vormt met het VB. Naar de mogelijke score van een dergelijk samengaan deed de peiling echter geen onderzoek, maar de goede score van Coveliers, die het zelfs beter doet dan Antwerps VLD-kopstuk Ludo Van Campenhout, wijst mogelijk op het potentieel van een VB-Coveliers lijst.

‘The Battle for Antwerp’ kondigt zich dus als bijzonder spannend en interessant aan. Stay tuned.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>