3 september 2005

Raak niet aan kardinaal Danneels! (Hoegin)

't Scheldt refereert in zijn laatste nummer naar de uitspraak van Georg Ratzinger, broer van, over kardinaal Danneels in het Duitse tijdschrift Junge Freiheit, en die uitspraak is weinig flatterend voor de Belgische kardinaal. Hoog tijd dus voor een driedubbele karaktermoord in de krant die enkele maanden geleden nog volop supporterde voor kardinaal Danneels in Rome.

In het interview met Junge Freiheit heeft Georg Ratzinger het over de standpunten van enkele kardinalen, en vermeldt tussen neus en lippen dat zelfs bij hen een verlies aan geloof in de katholieke principes vastgesteld kan worden:
Aber es stimmt, daß es selbst Kardinäle gibt, die von diesem Substanzverlust erfaßt sind. Etwa der Brüsseler Kardinal Godfried Daniels, dessen Äußerungen nach meiner Auffassung nicht mehr mit dem katholischen Bewußtsein vereinbar sind.
Als reactie hierop veinst De Standaard niet te weten over welke uitspraken Georg Ratzinger het zou hebben. De krant heeft een punt, echter niet in de zin waarin haar reactie bedoeld is. Het probleem met kardinaal Danneels is immers niet zozeer dat hij uitspraken doet, maar eerder het gebrek eraan. In een land waar niet alleen abortus maar ook euthanasie en het homo-huwelijk gelegaliseerd zijn, zou je van de katholieke Kerk meer mogen verwachten dan de oorverdovende stilte vanuit Mechelen.

Ondertussen lees ik op dezelfde dag in dezelfde krant dat het conflict tussen het bisdom en homo-priester Rudy Borremans bijgelegd werd. Het begrip van het bisdom voor deze man is bijna ontroerend, met als ultiem argument dat de parochieraden van Bertem achter hem staan. Toch krijgt men een wrange smaak in de mond wanneer men bedenkt dat Jos Verstraeten enkele jaren geleden op heel wat minder begrip van het bisdom kon rekenen, ook al stond zijn parochieraard toen evenzeer als één man achter hem, was hij niet meer dan consequent met de Belgische taalwetgeving in zijn parochie en per slot van rekening op geen enkel vlak in conflict met het katholieke geloof. Meer zelfs, hij koos de kant van het gewone volk, wat natuurlijk een doodzonde moet zijn in de ogen van een kardinaal die maar al te graag goede maatjes is met de Saxen-Coburgers. Welke kant zou een timmermanszoon tweeduizend jaar geleden gekozen hebben, vraag je je dan af. En o ja, Jos Verstraeten deed aan politiek, en dat mag natuurlijk niet. Jos Verstraeten is dan ook Staf Nimmegeers niet.

Maar terug naar de driedubbele karaktermoord die De Standaard meent te moeten uitvoeren bij gebrek aan uitspraken van kardinaal Danneels. Allereerst wordt Junge Freiheit ferm geplaatst als «nauwelijks au sérieux genomen» en «gesitueerd in de uiterst-rechtse hoek». Waarover we ons dus opwinden, niet waar… 't Scheldt wordt dan weer omschreven als «een (extreem)-rechtse internetkrant». Georg Ratzinger dan weer is niet alleen broer van de huidige paus, op zich al voldoende om verketterd te worden in de redactielokalen in Groot-Bijgaarden, maar tot overmaat van ramp heeft paus Benedictus XVI «zeker een hechte band met zijn broer». Om het compleet te maken berichten de Duitse media zelfs over hem wanneer hij even het ziekenhuis in moet! Je leest tussen de lijnen dat ze zich afvragen wie die Georg Ratzinger wel denkt te zijn – Billie van Freya van den Bossche misschien?

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>