2 september 2005

Koestert Karel Krypto-Kolonisatieplannen? (victa placet mihi causa)

Onze buitenlandminister Karel De Gucht is een zeer verstandige man. Iedereen weet dat, niemand stelt dat in vraag en ik dus ook niet. Zelfs zou ik daar nog iets aan toevoegen. Hij is ook een brave borst, soms aandoenlijk in zijn naïviteit.
Ik wil het nu niet hebben over zijn standpunten in verband met Turkije, Cyprus, Armeense genocides en dergelijke onderwerpen. Immers, in zulke kwesties ziet de Gucht veel verder dan driekwart van de eenvoudige Europese burgers, mij incluis.
Nee, ik wil het hebben over de ramp in New Orleans, en over de hulp die Karel aanbiedt aan de Amerikanen. We gaan drie medische equipes sturen, en daarbij nog technische ploegen die enkele pompen zullen meebrengen. Ook aan de wederopbouw willen we ons steentje bijdragen.
Een licht verontruste TV-journaliste vroeg hem in het Nieuws van 7, of de veiligheid van al deze hulpverleners wel gegarandeerd kon worden, want er was tenslotte al geschoten op Amerikaanse hulpverleners?
Karel bleef onbewogen.
Rustig en bezadigd, traag, doordacht en onverstoord als altijd ging hij er van uit dat de Amerikaanse autoriteiten die veiligheid wel konden verzekeren. Én voegde hij hier toe: wij hebben zelf ook wel militair personeel!
Nu vraag ik mij bang af of het Koninkrijk België met een buitenlandnovice zit opgescheept, die zich inbeeldt dat de Amerikanen onze gewapende tricolore legermacht op hun bodem zullen toelaten?
Maar misschien heeft De Gucht een soort omgekeerde The Hague Act achter de hand, zonder dat wij daarvan op de hoogte waren?

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>