5 augustus 2005

Blokwatch, kampioen van het "eigen volk eerst" (LVB)

De website van Blokwatch gedraagt zich eigenaardig naar niet-Nederlandstaligen toe. De kaping van de domeinnaam van Nova Civitas werpt een interessant licht op de werkelijke doelstellingen van Blokwatch: het draait niet om de bestrijding van racisme en xenofobie, op zich een nobel doel, maar wel om de bestendiging van een centrumlinkse regeringsmeerderheid. Daarom is Blokwatch zo gebeten op Nova Civitas en op haar voorzitter, Boudewijn Bouckaert.

'This content is not available in your selected language'
Telkens als ik de website van Blokwatch bezoek, krijg ik een bericht dat hun informatie 'niet beschikbaar is in mijn taal'. Ik moet expliciet doorklikken op hun link naar "Nederlands" om enige nuttige informatie te kunnen lezen.Daarmee huldigt Blokwatch het principe van het "eigen volk eerst": Nederlandstaligen krijgen meteen de inhoud van de website te zien, maar wie in zijn browser het Engels (of een andere taal) als voorkeur heeft ingesteld, moet zelf maar ontdekken hoe hij tot bij de nuttige informatie op de Blokwatch-website kan geraken. Het zit zo: naargelang de taalvoorkeur in je browser, kom je op de Nederlandstalige, Engelstalige of Franstalige Blokwatch-site terecht. Kom je op het verkeerde gedeelte terecht en kies je daarna via één van de links "NL - FR - EN" een andere taal, dan wordt die manuele taalkeuze via een cookie onthouden voor de volgende keer, uiteraard op voorwaarde dat je cookies van Blokwatch wil aanvaarden. Het is dus wel zo dat alle niet-Nederlandstaligen (of Nederlandstaligen in hun browser een andere taal hebben ingesteld) die voor de eerste keer op de Blokwatch-site terechtkomen, de boodschap krijgen dat de inhoud niet beschikbaar is in hun taal. Blokwatch gebruikt Mambo als content management systeem. Die software ondersteunt meertalige websites, maar de configuratie is blijkbaar niet zo evident. Zo'n meertalige configuratie zou nuttig kunnen zijn indien sommige artikels in meerdere talen beschikbaar zijn. Bij Blokwatch is dat niet het geval. Wat meer is, wie voor de Engelstalige of voor de Franstalige versie kiest, krijgt sommige artikels toch nog in het Nederlands te zien. Maar goed, genoeg gevit. De concrete aanleiding voor dit artikel over Blokwatch is van een andere aard: een domeinkaping, die een interessant licht werpt op de werkelijke doelstellingen van Blokwatch.

Blokwatch kaapt domeinnaam NovaCivitas.be
Marc Spruyt, de drijvende kracht achter Blokwatch, heeft op 14 juli de domeinnaam novacivitas.be geregistreerd. De klassiek-liberale denktank maakt normaal gebruik van de domeinnaam NovaCivitas.org, maar de kaping van de .be naam kan voor verwarring zorgen en stelt Blokwatch in staat om het publiek te misleiden.Blijkbaar heeft het pleidooi (PDF) van Nova Civitas-voorzitter Boudewijn Bouckaert voor een centrumrechtse frontvorming, waaraan ook Vlaams Belang zou kunnen deelnemen, de toorn van Blokwatch opgewekt. Dat was al te merken aan de interventies van Blokwatch-militant Bart Hollevoet op LVB.net. Nadat ik hier geschreven had dat Bouckaerts idee van een centrumrechtse frontvorming wel wenselijk is, maar op korte termijn onrealistisch, deed Hollevoet of hij dat niet gelezen had, en beval hij mij om mij duidelijk uit te spreken over Bouckaert's idee voor "de opslorping van de VLD door Vlaams Belang", want "daar komt die oproep eigenlijk op neer", aldus Hollevoet. De illegale domeinkaping (Spruyt kan geen legitiem belang op de naam doen gelden, en heeft het oogmerk om te schaden) van novacivitas.be wordt binnenkort door een Antwerpse rechtbank in kortgeding behandeld, zo meldt Jan Heuvelmans op www.politics.be. Hugo Coveliers treedt daarbij op als raadsman van Nova Civitas. "Het verbinden van de vzw Nova Civitas, die een ernstige denkclub is, met een webstek die banaal, marginaal en bijzonder oppervlakkig oogt, creëert uiteraard een bijzondere schade voor verzoekster", aldus Coveliers, die namens Nova Civitas een schadevergoeding van 25.000 euro vordert.

Slapende honden wakker maken
In december vorig jaar werd Blokwatch-militant Stefaan Verdonckt aan de deur gezet bij Blokwatch. Verdonckts berichten in nieuwsgroep be.politics zouden "slapende honden kunnen wakker maken", zo kreeg hij van Spruyt te horen. Dat Blokwatch, dat naar eigen zeggen het 'racistische en ondemocratische' Vlaams Belang wil bestrijden, nu een niet-racistische en democratische liberale denktank als Nova Civitas viseert en met illegale acties dwarsboomt, zal zeker hier en daar enkele slapende honden gewekt hebben.

Het draait niet om racisme en xenofobie...
De kaping van de domeinnaam op zich mag dan al een faits-divers zijn, ze werpt wel een interessant licht op de ware bedoelingen van Blokwatch. Indien de strijd tegen racisme en xenofobie het werkelijke doel van Blokwatch zou zijn, dan zouden ze op mijn steun kunnen rekenen. Bouckaert's voorstel tot centrumrechtse frontvorming heeft echter niets met racisme en xenofobie te maken. Sterker nog: Nova Civitas staat op bepaalde vlakken poistiever tegenover immigratie dan Blokwatch en zijn broodheren. Nova Civitas is als klassiek-liberale denktank een groter voorstander van een versoepelde legale immigrate van arbeidskrachten (naar het voorbeeld van het Amerikaanse green card systeem), dan het ABVV dat Blokwatch financiert. Zoals bekend zijn de grote vakbonden in België tegen de invoer van arbeidskrachten (dat zou immers een neerwaartse druk op de lonen veroorzaken), maar voorstander van de invoer van kansarmoede (wat de basis van hun welzijnsindustrie-filialen verbreedt).

... maar wel om de bestendiging van een links beleid
Nee, het is Blokwatch uiteraard om iets heel anders te doen: de bestendiging van een centrum-linkse regeringsmeerderheid. Het cordon sanitaire is het belangrijkste middel om die meerderheid naar de toekomst toe te waarborgen. Het dwarsbomen van Nova Civitas door het kapen van een domeinnaam past in deze strategie. Nova Civitas, dat inzake xenofobie een smettelozer palmares heeft dan Blokwatch en zijn broodheren, vormt een bedreiging voor dat cordon sanitaire. Een centrumrechtse frontvorming zou uiteraard het Vlaams Belang meetrekken in een fatsoenlijke centrumrechtse beweging. In Italië hebben we van de neofascist Gianfranco Fini of van de rechtse nationalist Umberto Bossi geen racistische, fascistische of xenofobe uitspraken meer gehoord sinds hun partijen deel uitmaken van Berlusconi's Forza Italia.

Dewinter en Spruyt, één strijd
Twee weken geleden hoorde ik N-VA voorzitter Bart Dewever zeggen dat het cordon sanitaire een deur is die van twee kanten op slot is. Aan de ene kant de voorstanders van het cordon sanitaire, aan de andere kant de hardliners binnen het VB die het cordon als electorale levensverzekering zien. In dat opzicht zijn Blokwatch en Filip Dewinter objectieve bondgenoten, en werkt Marc Spruyt actief mee aan de bestendiging van de racistische en xenofobe accenten in het VB-gedachtengoed. Dit alles uiteraard ten bate van de bestendiging van de regeringsdeelname van links. Kortom: eigen links volk eerst.

2 Comments:

At 12/11/05 03:38, Blogger Stefaan said...

Het verbaast me niet echt dat Blokwatch niet al te goed uit de hoek komt in het Frans.

Het enige franstalige lid van Blokwatch was destijds Christel Pisvin - mijn vriendin - die men maar meteen tegelijk met mij gedefenstreerd heeft voor alle zekerheid.

Zij was het die oa. de petitie naar het frans vertaald heeft waardoor er onder andere op de FDF (!) website een link naar de petitie stond.

Met alle respect voor Marc Spruyt maar de franse taal is niet zijn grootste talent.

mvg, Stefaan

 
At 21/9/10 20:55, Anonymous Anoniem said...

Groot gelijk Stefaan

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>