3 juli 2005

Ulf Hjertström: Oog om oog, tand om tand (Hoegin)

De Zweed Ulf Hjertström, die twee maanden lang gegijzeld werd in Irak, heeft 50.000 dollar betaald om wraak te nemen op zijn kidnappers.

Ulf Hjertström werd op 30 mei vrijgelaten na 67 dagen gevangenschap. Sindsdien heeft hij volgens de Australische krant Herald Sun 50.000 dollar «geïnvesteerd» om zijn kidnappers te vinden, maar uit een gesprek met de Zweedse krant Expressen blijkt dat hij verwacht dat het uiteindelijke bedrag om àlle kidnappers te vinden hoger zal liggen. Tot nu werd al de rekening met twee kidnappers vereffend, hebben zijn contacten bevestigd. Zelf zegt hij niet te weten wat dit precies inhoudt, en vraagt hij er ook niet naar, maar hij heeft natuurlijk wel zo zijn vermoedens. Hij zegt wel dat hij zo lang in Irak gewoond heeft dat hij weet dat dit de enige manier is om zijn zaak geregeld te krijgen.

Enerzijds bewijst dit dat Irak voorlopig nog geen rechtsstaat is, want anders zou Hjertström zulke maatregelen niet hoeven en zelfs niet mogen nemen. Anderzijds is het toch moeilijk om enige sympathie te onderdrukken. Zoals hij zelf zegt, één zaak is dat hij op die manier wraak kan nemen op zijn kidnappers, die onder meer tien schijnexecuties op hem uitvoerden en hem deden toezien hoe zij andere gevangen ombrachten. Belangrijkst voor hem is echter dat de mensen in Bagdad weer veilig over straat zouden kunnen wandelen.

Volgens Billy McCormac was Giuliana Sgrena niet bereikbaar voor commentaar…

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>