5 juli 2005

Neen Bart! Neen!

Ik had mezelf beloofd dat ik hierover niets zou schrijven, maar het is te problematisch geworden.

Ik heb het interview van Bouckaert in Tertio gelezen. Het was een goed interview waarin Bouckaert volgens mij zich correct gedroeg tegenover de VLD. Ik gruw van een samenwerking met Belang, omwille van hun conservatisme en hun recente afwijzen van een liberaal economisch programma. Ik ga dus totaal niét akkoord met de mening van Bouckaert in het interview. Ik applaudisseer echter wel omdat hij een visie heeft. Een visie op de toekomst van VLD... Waauw, dat bestaat nog! Chapeau voor Bouckaert dat hij het debat probeert aan te zwengelen.

Somers reactie deed mijn mond openvallen. De erge geen-kritiek-of-buiten scenarios vond ik eerst overdreven, hoewel ik niet akkoord was of ben met de volmachten die Somers zichzelf toekende. Maar dit slaat alles. Dit is een gerespecteerd liberaal die een interessant interview gaf en daarin niet uit de bocht ging. Dat mag niet. (?)

Bouckaert had het recht zijn mening te geven en is zelfs binnen de regels van de volmachten gebleven. Bovendien zijn die volmachten onliberaal, de VLD onwaardig en zou zoiets enkel mogen kunnen na toelating van het congres. (dat is overigens ook de enige manier om iemand uit het partijbestuur te zetten, het congres moet dat bekrachtigen. dat heeft men opgelost door Patricia Dewaele te 'schorsen')

De politieke raad van Jong VLD heeft beslist om Bouckaert te steunen en kritiek te geven op de volmachten. De reactie van het partijbestuur was, volgens de standaard, 'er was werchter en live aid, hebben de jongeren niets beters te doen?'. ... Met andere woorden: "zwijgen!"

Wel dit keer zwijgen we niet, wel dit keer slikken we niet. Bouckaert heeft niets verkeerd gedaan, integendeel. Somers gaat zijn bevoegdheid te buiten en de leden van het partijbestuur die zijn volmachtenvoorstel goedgekeurd hebben verliezen serieus wat krediet.

We mogen echter niet vergeten dat Bart Somers werkelijk denkt dat hij doet wat het beste is voor de VLD. Hij moet gewoon beseffen dat de ruzies erbij horen en eerder het gevolg zijn van een gebrek aan visie en consensus. De ruzies zijn een symptoom van het probleem, niet het probleem zélf. Het is zelfs de enige echte manier om in te zien DAT er een probleem is. (cfr. Popper's open society) Bart Somers heeft hard gereageerd maar zijn systeem schiet haar doel voorbij en doet nog meer schade dan het moest voorkomen. Het is tijd voor Bart om te slikken, te aanvaarden dat zijn systeem niet werkt, en het onmiddelijk in te trekken. Vanaf nu moet iemand die pro een coalitie met Belang is, dat mogen zeggen. Vanaf nu moet een lid van het partijbureau of een mandataris ongezouten kritiek kunnnen leveren op de partij. Dat we enkele procentjes kwijtspelen daardoor is spijtig maar een detail vergeleken met de verziekte Mccarthy-sfeer die nu geldt in de VLD. Goed geprobeerd, maar houd er alstublieft mee op. Want men zal het hem nooit vergeven als hij Bouckaert's vel neemt. Dan is de volgende die voor de bijl gaat Somers zélf.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>