6 juli 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem (41) (Hoegin)

Een jaar geleden legden de kamerleden van het Vlaams parlement de eed af. Ter gelegenheid van die verjaardag gaf Miet Smet (CD&V) een interview weg aan Gazet van Antwerpen. Twee uitspraken van haar doen toch de wenkbrauwen fronsen.

Miet Smet doet in het interview haar beklag over het feit dat er in het Vlaams Parlement zo weinig te beleven valt. Ze is daarbij dan toch zo eerlijk de schuld daarvoor ook in eigen gelederen te willen zoeken, door het befaamde Zwijgakkoord. Verder natuurlijk een sneer naar de oppositie, die ofwel «flets» is wanneer ze het over Groen! heeft, ofwel «nooit beweegt» wanneer het over het Vlaams Belang gaat. Bijzonder voorspelbaar natuurlijk, maar de vraag is toch of ze als CD&V-politica veel recht van spreken heeft, met de CD&V-oppositie van amper meer dan een jaar geleden nog in het geheugen. Of wat toch voor CD&V-oppositie moest doorgaan.

Maar goed, wat is de tweede reden waarom het zo saai is in het Vlaams Parlement? «Ze hebben een heel jaar Brussel-Halle-Vilvoorde moeten gedogen.» Daar sta je dan als inwoner van Halle-Vilvoorde die ondertussen al veertig jaar Brussel-Halle-Vilvoorde moet gedogen! Trouwens, gedogen, wat een woordkeuze. Ik dacht dat het Vlaams Kartel in geen Vlaamse regering ging stappen zonder een voorafgaande splitsing van het arrondissement, of vergis ik me nu? Misschien was dat toen maar een «intentieverklaring» van de kant van de CD&V? Een jaar later dan komen klagen dat men Brussel-Halle-Vilvoorde heeft moeten gedogen is eerlijk gezegd een straffe stoot van Miet Smet.

Maar het houdt nog niet op. Miet Smet weet immers ook hoe het komt dat de CD&V en in het bijzonder Yves Leterme op dit ogenblik zo'n goede beurt maken in de opiniepeilingen:
Yves heeft in de affaire Brussel-Halle-Vilvoorde bewezen dat hij een groot staatsman is.
Laten we voor een goed begrip de prestaties van zo'n groot staatsman eens op een rijtje zetten: (i) hij leidt een regering waartoe hij nooit ging toetreden zonder voorafgaande splitsing, (ii) liet vervolgens de onverwijlde splitsing maandenlang aanslepen, om dan (iii) op niets uit te draaien omdat het maar een «intentieverklaring» van de andere partijen was, (iv) door groot staatsman Yves Leterme geslikt als zoete koek na de opvoering van een stukje theater, en met als klap op de vuurpijl (v) dat het al maandenlang bijzonder windstil is rond het dossier dat minstens twee jaar, indien niet zes, in de koelkast steekt. En waarbij de CD&V niet bepaald veel ijver aan de dag legt om het dossier warm te houden.

En wat zegt Miet Smet dan?
De mensen zijn de flashy aanpak van de paarse coalities beu en hebben nood aan sérieux. En dan komen ze terecht bij Yves Leterme en Jo Vandeurzen.
En daar bestaat geen twijfel over: in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde hebben ze aan de bevolking even uitgebreid laten zien wat sérieux werkelijk is. In Halle-Vilvoorde zijn ze er nog altijd niet goed van…

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>