7 juni 2005

Theo Van Gogh en de Turkse media (Skender)

De Turkse krant Hürriyetim schreef vorige week over de mogelijke gevolgen van het Nederlandse referendum over de Europese grondwet. De krant beseft dat de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU een rol gespeeld heeft in de verwerping van de grondwet. Ze vrezen ook dat na de volgende Europese verkiezingen er wel eens een pak meer Nederlanders in het Europees parlement zouden kunnen zitten die zich tegen die toetreding zullen verzetten. Maar dat is niet de enige zorg van de krant. Volgens de krant nemen de anti-islamitische gevoelens in Nederland toe.

Het gaat niet alleen om gevoelens, er is ook sprake van een toename van racistisch geweld. Zo is er volgens de krant een regisseur vermoord door een extremist die het niet kon verkroppen dat hij een film aan het maken was over de Turkse gemeenschap. De regisseur over wie ze het hebben is Theo Van Gogh: de man die vermoord werd omdat hij kritiek durfde geven op de islam. Vandaag wordt hij in Turkije dus voorgesteld als iemand die door racisten vermoord werd omdat hij de islam verdedigde.

De verantwoordelijke voor dit knap staaltje mediamanipulatie lijkt het Europees parlementslid Richard Howitt (Labour) te zijn. Het Turkse artikel is gebaseerd op wat hij op CNN gezegd zou hebben. De vraag is wat iemand bezielt om dergelijke fabels de wereld in te sturen.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>