22 juni 2005

PAREA

Na 11 september ging er een schokgolf door de V.S. Het symbool hiervan is het Department of Homeland Security en de Patriot Act. Die Patriot Act gaf ordediensten verregaande bevoegdheden en macht. Verschillende delen van het massieve document schenden de Bill of Rights, de belangrijkste amendementen op de Amerikaanse grondwet en in feite de reden dat Amerikanen zich al lang 'the land of the free' noemen, want de Bill of Rights beschermd vooral de individuele vrijheid van de burger. De Patriot Act werd door het congres gejaagd, en net zoals bij onze EU grondwet, werd ze goedgekeurd zonder echt te zijn gelezen. Het grote voordeel is echter dat de PA slechts voor 5 jaar geldig was. Dat betekent dat de Patriot Act eind dit jaar afloopt. Dat is echter niet naar de zin van enkele mensen die vinden dat de grotere macht van de staat moet behouden blijven. Tegenwoordig hoeft de staat maar te zeggen dat iemand verdacht is van terrorisme om zaken te kunnen doen die 6 jaar geleden enkel in dictaturen voorkwamen. Zo kan men bijvoorbeeld je bibliotheek-uitleningen opvragen, je arresteren, ondervragen, vasthouden, kan men veel makkelijker dan vroeger huiszoekingen verrichten, telefoons afluisteren en geheime onderzoeken verrichten.
Daarom wil men de Patriot Act laten verderbestaan, sommigen gewagen zelfs van onbepaalde duur. De wet die daarvoor op tafel ligt is de Patriot Reauthorization Act. De PAREA gaat echter verder dan gewoon het herbevestigen van de Patriot Act. Enkele bepalingen zouden worden uitgebreid. Eén van de meest spraakmakende zaken is recht dat de FBI zou krijgen om een administratief subpoena te schrijven. Om een huiszoeking te voeren moet men een bevelschrift hebben. Deze subpoena moet door het gerecht worden afgeleverd. Maar de nieuwe bepalingen zouden ervoor zorgen dat de FBI gewoon zelf dat formulier kan opmaken. Verder zou de FBI het recht krijgen om over elke persoon elke vorm van informatie te verzamelen. Zelfs als die persoon niet officieel van iets verdacht wordt. Zélfs als dat alles niets met staatsveiligheid of terrorisme te maken heeft. Men zou ook informatie over personen kunnen opvragen zonder hun weten. Zo kan men naar een ISP gaan en een volledig verslag van de internet-activiteiten gaan, of uw werkgever of buren ondervragen zonder dat u dat weet én hen zelfs opleggen dat ze dat geheim moeten houden. Ook kan men zaken in beslag nemen en zich beroepen op diezelfde geheimhouding. Dit is geen Big Brother meer, dit gaat véél verder. Uw privacy zou in feite een dood begrip worden, niet meer afdwingbaar tegen de overheid, die het recht krijgt om ALLES over u te weten.

Beangstigend. Nog beangstigender is dat een commissie in de Senaat op dit moment bezig is om PAREA te bespreken. In het geheim.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>