30 juni 2010

De Morgen, gedriven om te weten?

Laat De Morgen zich nog eens beetnemen, nu zelfs door een namaak-Data Driven website? Of probeert DM zijn lezers beet te nemen?

De Morgen, zaterdag 26 juni ‘10, in de rubriek ‘Reporter’, onderdeel ‘Onverwijld’ (‘Niet al het belangwekkende nieuws van deze week haalde de krant’), blz. 31, naast een bericht over het proces tegen de 85-jarige buurman van actrice Veerle Baetens, en dat de RTBF 31 medewerkers naar Congo stuurt voor het bezoek van koning Albert, tegen 12 voor de VRT en vier voor VTM, kan men er ook volgend bericht lezen (met foto van Wouter Vandenhaute, chef van Woestijnvis):

Er is misschien meer duidelijkheid over de bestaansreden van Data Driven, het door Woestijnvis opgerichte onderzoeksbureau dat de media een jaar lang bestookte met nep-enquêtes. "Ik heb spijt van de methode, maar er waren wel motieven”, zegt Wouter Vandenhaute, zelfverklaard CEO van Data Driven op datadriven.be: “Wij deden dit in functie van een nieuw TV-programma dat een variatie is op het Britse tv-programma The Bubble. Daarbij wordt een aantal mensen opgesloten in een Big Brother-achtige woning en zij mogen enkel kranten lezen en aan elkaar prutsen. Hun opdracht is valse persberichten te ontmaskeren." Het artikeltje in DM eindigt met tussen haakjes: (Het bericht is nog niet bevestigd).

Heeft De Morgen zich nog eens laten beetnemen? Moest 'reporter' nog snel een laatste gaatje vullen, al was het dan maar met een nog niet bevestigd bericht? Maar die bevestiging zou er zeker nog wel komen, na redactiesluiting, anders publiceert het onafhankelijk dagblad DM zoiets toch niet? We hebben ons lesje geleerd, nietwaar?

DM citeert echter uit een satirische website, opgezet als reactie op de nep-studies van Woestijnvis. Dit is maar al te duidelijk als men de paar andere titels bekijkt:

Wouter Vandenhautte: Ik lach mij een kriek!
Wouter Vandenhautte kan niet op van het lachen: "Hahhahha ... hahaha, 't is echt plezant ... al die serieuze artikelen in den Humo, en onze Pop Poll, allemaal fake! Hahaha ... onze enquettes worden met de vogelpik uitgevoerd. En dan die "specials" zoals die Voetbalblog in Humo van Mark Uyttenhoeven uit Zuid-Afrika ... hahhaha, Huppeldepup, ... Mark zit gewoon thuis naar porno op TV te kijken." En onze kwis-programma's zoals "De slimste mens" ... ook fake
.

Of kan het de bedoeling van De Morgen geweest zijn een 'grapje' te publiceren met dit nep-bericht? Daarom op het eind tussen haakjes voor de zeer aandachtige en wakkere weekendlezer: (Het bericht is nog niet bevestigd)? Pech dan voor wie het 'grapje' niet doorheeft? Dat is natuurlijk veel eenvoudiger dan zich diep buigend te verontschuldigen voor eerdere nepberichten; gewoon dezelfde toer opgaan. De vorige faux pas banaliseren. Of was het de bedoeling om zijn meeste lezers nu eens bewust en bedoeld op het verkeerde been te zetten, en niet meer ongewild, zoals met de publicatie van de nep-studies van Data Driven? Als dit laatste de bedoeling is, kunnen ze dan echt niet eens zelf iets verzinnen, in plaats van weer iets van een ander over te nemen? En dat doen op 1 april?

Het satirisch bedoelde websitje, met als kop 'DATA DRIVEN the wild wouter company' staat hier ...
Op de website van het 'originele' nep-studiebureau krijgt men alleen nog een blanco bladzijde te zien, hier ... (zover nog online als u aanklikt)

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>