16 april 2010

Bericht aan de bevolking: Adolf Hitler is al vijfenzestig jaar dood

Beste politici, beste schrijvers van artikels, opiniestukken en kroniekjes allerhande, beste forumdeelnemers bij Le Soir, Politics.be, en veel andere blogs en websites. Wellicht is het sommigen van u ontgaan, maar het is deze maand al vijfenzestig jaar geleden dat Adolf Hitler, op 30 april 1945, zelfmoord pleegde in zijn bunker in Berlijn.

Acht dagen later, op 8 mei 1945, gaf Duitsland zich over. Onder leiding van deze uit Oostenrijk afkomstige dictator annexeerde Duitsland in 1938 Oostenrijk en Sudetenland. De rest van Tsjechië werd in maart 1939 een protectoraat (Protectoraat Bohemen en Moravië). Duitse troepen vielen op 1 september 1939 Polen binnen, het begin van de Tweede Wereldoorlog. De nazi's waren verantwoordelijk voor het ombrengen van miljoenen joden, zigeuners, homoseksuelen, Jehova's getuigen en andere 'onzuiveren'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen tussen de 50 en 70 miljoen doden. Ongeveer twee derde van alle slachtoffers waren burger waarvan naar schatting meer dan elf miljoen minderheden stelselmatig werden vervolgd en vermoord.

Fascisme (Italiaans: fascismo) is een politiek stelsel dat aan de macht was van 1922-1943 in Italië, van 1928 - 1974 in Portugal, van 1933-1945 in Duitsland, van 1939-1975 in Spanje. Eén partij of persoon had alle macht. Het fascisme is anticommunistisch, antiliberaal en extreem nationalistisch. Door middel van partijmilities (in uniform), massademonstraties en verheerlijking van de leider probeerde men het volk tot een eenheid te smeden. Fascisme in strikte zin is Italiaans, Portugees en Spaans en omvat niet het Duitse nationaalsocialisme, dat een andere maatschappijopvatting met minder corporatisme maar meer racisme heeft. Toch duidt men beide stromingen - het nationaalsocialisme en het eigenlijke fascisme - vaak gemakshalve samen aan met "fascisme". (Bron: Wikipedia).

Elke vergelijking van de communautaire twisten in dit land in 2010 met deze man, met deze periode, met fascisme, nazisme en tutti quanti, bewijst dus alleen dat de vergelijker minstens ofwel:
1) geen enkel benul van geschiedenis heeft
2) geen enkel verstand heeft van 'proportionaliteit'
3) geen enkel idee heeft van waar die communautaire twisten over gaan
4) zomaar uit zijn nek kletst.
(Of een combinatie van enkele van deze punten.)
Tenzij het echt boos opzet is? Demagogie? Gemeenheid? Blinde haat?

De vergelijking is minstens zo buitenmatig, dat ze geen steek houdt. Graag andere vergelijkingen dus, als u zich niet helemaal belachelijk wilt maken.

3 Comments:

At 17/4/10 14:05, Blogger gvh said...

Beste Philippe,

Met je oproep heb je natuurlijk volkomen gelijk.

Anderzijds ben ik het niet eens met de bewering dat Duitsland van 1933-1945 een fascistisch regime had. Het was een nationalistisch-socialistisch regime, ingevoerd door een arbeiderspartij (die trouwens tot na de coup van 1933 een sterke extreem-linkse vleugel had o.l.v. Gregor Strasser).

Als ik me niet vergis is de begripsverwarring met fascisme een relikwie van de Koude Oorlog en vooral van de Sovjet-retoriek. In de USSR gold zo ongeveer "kapitalisme = fascisme". Belachelijk natuurlijk, maar wij in het westen hebben dat voor een groot deel overgenomen door bvb. ook Hitler een fascist te noemen.

Ook de afkorting nazi zou men beter vermijden. Kuehnelt-Leddihn schrijft in 'Die rechtgestellten Weichen' dat het woord 'nazi' ten tijde van de Neurenberg-processen uitgevonden werd, omdat de Russen niets wilden weten van een proces tegen de misdaden van het nationaal-"socialisme".

 
At 17/4/10 21:40, Blogger gvh said...

met "relikwie" bedoelde ik eigenlijk "relict", maar het woord is toch niet helemaal ongepast :)

 
At 18/4/10 00:22, Anonymous yupie said...

Gelukkig hebben we nog een door de overheid gesponsorde TV-zender die ons via speciale programma's minstens wekelijks herinnert aan WOII, het nazisme of Hitler (meestal voor of na een klimaat-programma).
Wellicht om die metaforen mogelijk en begrijpelijk te houden.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>