27 november 2008

Het angstige aan de Mumbai aanslagen. (Brigant)

Na 24 uur vinden er nog steeds gevechten plaats tussen Indische commando's en terroristen.Wat mij opviel is dat het deze keer niet ging om bomaanslagen.

De standaardtactiek: primaire bom vanop afstand detoneren gevolgd door een secundaire bom. Een zelfmoordterrorist die zichzelf opblaast, al dan niet nadat hij zich een weg naar zijn doelwit schoot. Simpele tactieken, de ene keer vluchten en de andere keer bewust sterven.

Deze maal is het anders: aanvallen, overleven, opnieuw aanvallen. Machinegeweren leegschieten op een massa volk, handgranaten werpen en herbewapenen. Verschillende berichten melden dat de terroristen backpacks meezeulen met voedsel, munitie en handgranaten. Het is een agressievere en langdurigere tactiek, een slimmere tactiek en wellicht een nieuwe ontwikkeling met belangrijke gevolgen. Via ribs kwamen ze via de zee de stad binnengevallen om dan wild maar gepland tekeer te gaan tegen Indiërs en toeristen. Ze zijn bereid om te sterven maar willen zolang mogelijk overleven. Stadsguerilla, geen domme zelfmoordaanvallen.

Doelwitten waren het Taj Mahal Hotel, het Oberoi Trident hotel, Leopold café, Chhatrapati Shivaji treinstation en het Joodse Chabad Lubavitch centrum. De terroristen zouden nog op verschillende plekken personen gijzelen, o.a. een rabbijn en zijn familie in het Joodse centrum. Het is nog te vroeg en de situatie te vaag om enige commentaar te geven op de reactie van de Indische veiligheidsdiensten. Achteraf zal duidelijk worden wat er fout liep en welke verbeteringen nodig zijn. Het is mij opgevallen dat er nogal redelijk snel Indische commando's in actie kwamen. Het is een droomscenario voor de filmindustrie maar een drama voor Mumbai met 125 doden, 327 gewonden & counting.

Iedereen moet leren van deze gebeurtenis, vooral het Westen en zeker België. Stel u voor dat een groep van 20 tot 40 gewapende en goed uitgeruste, gedreven terroristen gelijkaardige tactieken zouden hanteren in onze steden, in onze hoofdstad. Onze licht bewapende politie zou weinig kunnen doen met haar 9mm handvuurwapens, zeker als de terroristen kogelwerende vesten en helmen zouden dragen. Het ziet ernaar uit dat deze terroristen geen kogelwerende kledij en helmen droegen.

(De Noord Hollywood bank 'shootout'.)

Het enige dat we kunnen toen is trachten ze te omsingelen en containen totdat versterking komt in de vorm van de SIE (Speciale Interventie Eenheden) en het leger. Indien ze zich verschansen in Hotels (of andere verschillende locaties) dan vrees ik dat we te weinig SIE-leden hebben om deze te bestormen en grondig te doorzoeken. Zo'n commando-aanval zou zware schade kunnen aanrichten, zeker als het gaat om verschillende teams met elk hun specifiek doelwit bepakt met aanzienlijke voorraden munitie en handgranaten. Ik acht zo'n scenario schrikwekkender en gevaarlijker dan een 'simpele' bomaanslag.

India meent dat het om Pakistaanse jihadi's gaat, het vingertje is al verheven in de richting van Islamabad. Islamabad tracht te vechten tegen de Jihadi's maar als cavalier seule met zo weinig mogelijk Amerikaanse hulp wegens politieke redenen. Een conflict tussen Islamabad en New Dehli zo net datgene zijn dat de jihadi's wensen. Twee nucleair bewapende landen waaronder één die haar handen al vol heeft met het bestrijden van binnenlandse opstandelingen & jihadi's (Pakistan). Wat was de rol van ISI bij deze aanval? India zou er beter aan doen Islamabad stiekem te helpen, mogelijk doen ze dat ook. India is aanslagen al wat gewoon, maar dit is anders. Toeristen zullen mogelijk India mijden maar verder verwacht en hoop ik geen economische schade. Lessen trekken uit dit voorval en voorzorgen treffen. Hulp aanbieden is het enigste dat we kunnen.

Labels: , , ,

6 Comments:

At 29/11/08 12:54, Anonymous Anoniem said...

Deze actie was met zekerheid voorbereid met medewerking van Bombay moslims.
De basis organisatie is waarschijnlijk Kashmiri en Pakistani, echter zonder de ISI deze keer.
Het is wel mogelijk dat Dawood het gefinancierd heeft en dat hij zijn memon Bombay bende de plaatselijke job heeft doen voorbereiden.
De engelse jongens die er tussen zaten is ook een zeer zware zaak.
Doe zo voort Engeland, België, Nederland, Frankrijk, je zult nog andere toeren meemaken.

 
At 29/11/08 13:01, Anonymous Anoniem said...

Volgens de "Daily Mirror" waren 7 terroristen geboren en opgevoed in Engeland. Hallo!!!

 
At 29/11/08 17:24, Anonymous Anoniem said...

@ traveller

Ze zullen dus waarschijnlijk wel lezers van de Guardian en kijkers van de BBC geweest zijn. Dat helpt verklaren waarom ze zich 'gejustifieerd' kunnen voelen in hun acties, en er van enige schuldgevoelens en 'twijfel' geen sprake zal zijn.

Akkoord met uw woord "geboren", maar...."opgevoed"?

 
At 29/11/08 17:28, Anonymous Anoniem said...

@ Marc Huybrechts

Sorry, verkeerd woordgebruik

 
At 29/11/08 17:36, Blogger David Vandenberghe said...

We zullen wel zien. Ondertussen is er al wat meer informatie aan het doorsijpelen over mogelijke daders.
Pakistani, mogelijk Britse Pakistani.

De essentie van het artikel is dat het een 'nieuwe' tactiek is en dat wij in een gelijkaardige situatie het wellicht slechter zullen aanpakken dan de Indiërs.

 
At 19/12/08 05:26, Anonymous Anoniem said...

jullie moeten niet alleen van alles zegen ik was in mumbai en een half uur van te vooren uit het hotel de taj mahal heb daar wat gedronken en gegeten het was een drama voor die mensen daar in de stad ,en slecht en laat optreden van het leger dat vier uur heeft geduurd om de plaats intenemen van de poltie

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>