25 oktober 2008

Vooruitgroep: manifest 3

Een nieuw manifest van de Vooruitgroep, onder de titel: 'Bankencrisis vraagt om staatshervorming.' Van een groep die zich ook de 'internationalistische linkerzijde' noemt weet men dat ze zullen pleiten voor meer overheidstussenkomst en - controle, meer overheidsbedrijven, en zelfs een of andere vorm van nationalisatie van meer dan het hele geldwezen. Want "de kredietvoorziening moet opnieuw als kerntaak van de overheid worden beschouwd." Het is hun goed recht hiervoor te pleiten, maar enkele kritische bedenkingen horen er ook bij.

Dinsdag 21 oktober publiceerde de Vooruitgroep in De Standaard zijn derde manifest. (Zie hun tekst onder dit artikel). Het manifest pleit voor een "diepgaande sociale en economische staatshervorming, maar dan op alle niveaus: Vlaams, Belgisch, Europees en internationaal. Er moeten een Europese en een internationale instantie komen voor het toezicht op en de controle van internationale bankactiviteiten, instanties die doorzichtig en democratisch deel uitmaken van de politieke orde. De liberalisering van de handel in financiƫle diensten moet uit het kader van de Wereldhandelsorganisatie gelicht worden Alle transacties moeten gereguleerd (en ook belast!) worden. Alle belastingsparadijzen en witwascircuits moeten onmiddellijk gesloten worden. De kredietvoorziening moet opnieuw als kerntaak van de overheid worden beschouwd."

Hun pleidooi is het 'klassieke' antwoord van de 'internationalistische linkerzijde' op 'het credo van het neoliberalisme'. Dat is hun goed recht. Toch horen er enkele bedenkingen en kritische vragen bij hun tekst.
Lees verder op Nieuw Pierke

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>