9 oktober 2008

Geen uitbreiding maar een stadsproject voor Brussel

Volgens Brussels minister Pascal Smet (SP) kan alleen al een betere taakverdeling tussen (deel)gemeenten en het Brussels Gewest een jaarlijkse besparing van 250 miljoen euro opleveren. Ook François-Xavier de Donnea (MR) en Brigitte Grouwels (CD&V) pleiten voor omvorming van de 19 gemeenten en bevoegdheidsoverdracht van gemeenten naar Gewest. Brusselse politici zeggen nu dus dat beter bestuur van het Brussels Gewest mogelijk is. Dat klinkt al heel anders dan Franstalige eisen voor meer lebensraum. Vrezen de gevestigde partijen voor een doorbraak van de nieuwe partij Pro Bruxsel volgend jaar, die wel eens tot heel andere krachtverhoudingen zou kunnen leiden, dat ze nu anders praten?

De Brusselaars zijn meer dan goed vertegenwoordigd op de 'dialoog van gemeenschap tot gemeenschap' die woensdagmorgen 8 oktober '08 van start ging in het Paleis der Academiën. Maar liefst de helft, 6 op 12, komen uit Brussel, zowel bij de Nederlandstalige als de Franstalige onderhandelaars. Bij de Vlaamse onderhandelaars zijn de Brusselaars Steven Vanackere (CD&V), Bert Anciaux (Vl.Pro) en Guy Vanhengel (VLD), en bestaat de delegatie verder uit Kris Peeters (CD&V), Dirk Van Mechelen (VLD) en Frank Vandenbroucke (SP). (Hebben de Vlaamse ministers zo weinig om handen dat ze zich met dergelijke intensieve onderhandelingen kunnen bezig houden?) Aan Franstalige kant nemen de Brusselaars Armand De Decker (MR, senaatsvoorzitter), Olivier Maingain (FDF, kamerlid en burgemeester) en Philippe Moureaux (PS, senator en burgemeester) deel. Hun delegatie wordt vervolledigd met de twee Waalse ministers Jean-Claude Marcourt (PS) en André Antoine (CHD) en senator Marcel Cheron (Ecolo). De federale ministers voor de staatshervorming Vandeurzen en Reynders zouden er af en toe bij zijn, en de minister-president van de Duitstalige gemeenschap, Karl-Heinz Lambertz, zou af en toe worden uitgenodigd.

We zijn dus veraf van een soort 'intieme' tête-à-tête tussen Peeters en Demotte als vertegenwoordigers van de twee grootste gemeenschappen om een 'copernicaanse' omwenteling te bespreken. (Demotte doet zelfs helemaal niet mee..). Aan Vlaamse kant alleen ministers, aan Franstalige kant alleen afgevaardigden van partijen. En omdat er veel Vlaamse ministers absoluut wilden meedoen, werd de delegatie steeds groter, en kwam onvermijdelijk ook Maingain op de deelnemerslijst terecht. Hij kreeg binnen MR/FDF zelfs de voorkeur op een Waalse MR afvaardiging, waardoor MR/FDF uit twee Brusselse afgevaardigden bestaat. Met deelnemers als Maingain en Moureaux is te verwachten dat thema's als uitbreiding van het Brussels Gewest, benoeming van burgemeesters in 3 faciliteitengemeenten, compensaties voor de splitsing van BHV, een of ander boscorridortje, meer geld voor Brussel en ander voor de Vlaamse onderhandelaars moeilijk verteerbaar fraais prominent op het menu komt. In plaats van eisen te stellen voor meer lebensraum, zou Brussel best eerst zelf orde op zaken stellen. Voor de meeste maatregelen daar is er niet eens een dialoog 'van gemeenschap tot gemeenschap' nodig, maar moeten de Brusselse politici de moed hebben hun eigen structuren in vraag te stellen. En er komen steeds meer stemmen op die geen uitbreiding van het Brussels Gewest eisen, maar een stadsproject willen uitwerken binnen de huidige grenzen.
Lees hier verder op Nieuw Pierke

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>