28 oktober 2008

Franstaligen vinden Leterme nu efficiënt, zelfs 'sympa'

Dat moet tenminste blijken uit een enquête van Le Soir bij zijn lezers. Na een lovend editoriaal van Béatrice Delvaux over Leterme wou men er blijkbaar de impact van meten. 63% vinden Leterme nu efficiënt, 49% zelfs sympathiek. De bedoeling van een lovend editoriaal was mij toen een raadsel. Ondertussen denk ik de reden gevonden te hebben voor de omslag van 180° bij Le Soir.

Na bijna anderhalf jaar alleen negatief over Leterme te hebben bericht, schrijft Béatrice Delvaux op 18 oktober plots een lovend editoriaal over Leterme. De week daarop wordt via internet een 'express' enquête over hem gedaan bij 1.201 lezers. En wat blijkt: 63% vinden dat hij sterker is geworden door de manier waarop hij de bankencrisis beheerd heeft, 60% zijn tevreden over zijn manier om de financiële crisis te beheren, 67% zeggen dat ze een betere mening over hem hebben dan vroeger, 67% is tevreden over de manier waarop hij de kartelbreuk beheerde. Dat staat in grote letters in een kaderstuk bij het artikel op blz. 7, dat de ondertitel kreeg: "De Franstaligen verafschuwden hem, dat is niet meer het geval: de Premier wordt eerder goed beoordeeld. De wending: de financiële crisis." (Kopie in bijlage). De enquête wordt zelfs op de voorpagina aangekondigd met de titel: Les francophones satisfaits du 'Leterme nouveau'. Er zijn wel enkele negatieve beoordelingen, waar we hier niet verder op ingaan. De volgende dag terug Leterme op de voorbladzijde, naar aanleiding van een interview met Reynders. De kop: Reynders: 'Avec Leterme, c'est Martens-Gol!'.

De reportage over de opiniepeiling zegt dat de weg nog lang is voor Leterme, "want hij komt van heel ver"... "Nadat hij slechts achterdocht opriep, afkeuring of vijandigheid in het Zuiden van het land, kent 'men' hem nu kwaliteiten toe!" Dat Le Soir zelf heel veel bijgedragen heeft tot de vijandigheid tegen Leterme zeggen ze er natuurlijk niet bij. De bedoeling van een lovend editoriaal was mij toen een raadsel. Een enquête en een vergelijking van Leterme met Martens op de voorpagina verder, heb ik een zeer goede reden gevonden voor de omslag van 180° bij Le Soir. Wie er een andere en betere heeft mag het mij zeggen.
Lees de reden op Nieuw Pierke

1 Comments:

At 30/10/08 13:30, Anonymous Anoniem said...

Correct

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>