1 oktober 2008

Een fascistisch volk ? (3- deel 2). Imago: Vlaanderen tolerant?

In Vlaanderen zelf kan er ook een en ander gebeuren om er voor te zorgen dat de beeldvorming van een 'non violent fascist' volkje niet meer kan ontstaan. Want enige intolerantie is ons niet vreemd, toch... Een grondige bezinning over de gevoerde 'taalpolitiek' en een coherente uitwerking van een tolerantere visie lijkt mij echt nodig. Waarom b.v. geen meertalige loketten uitbouwen?

Naast een noodzakelijke, zeer goede internationale PR-actie (zie: 'Een fascistisch volk? deel 2), kan er ook hier een en ander gebeuren om van dat imago van 'non violent fascist' volk af te geraken. Daarvan gaf ik al in deel 3/1 enkele voorbeelden: afschaffen van al die nutteloze 'taalbereidheidsregels', en waarom niet, zelfs de beruchte '3 burgemeesters' benoemen. Dat zijn echter slechts kleine stapjes, imagobescherming voor starters en beginners zo te zeggen, terwijl er volgens mij een veel grondiger bezinning over de 'taalpolitiek' en een coherente uitwerking hiervan nodig is. Vooraleer in te gaan op 'imagobescherming voor gevorderden', eerst nog een meer systematische uitwijding over "In Vlaanderen Vlaams".

Een 'gastvrij volk', maar dan wel alleen in het Nederlands.. Bepaalde acties en standpunten willen proberen 'het Vlaams karakter van de Rand' en Vlaams-Brabant, of zelfs van heel Vlaanderen te onderstrepen of te bevorderen. Enkele recente voorbeelden.
Lees hier verder op Nieuw Pierke

3 Comments:

At 1/10/08 20:47, Blogger David Vandenberghe said...

Nutteloze taalbereidheidsregels. Die regels moeten ervoor zorgen dat Franstaligen zich integreren in de Vlaamse rand rond Brussel. Zo nutteloos zou ik ze nu ook niet noemen. Als je hier langdurig wil wonen leer je best de lokale officiƫle taal en daarmee basta.

Van mijn part mag er een engelstalig loket komen in de gemeentes, maar geen Franstalig loket (buiten de taalfaciliteitengemeentes).

 
At 1/10/08 21:52, Anonymous Anoniem said...

Waarom zouden wij moeten volharden in onze tolerantie als zij volharden in hun intolerantie? Waarom neemt de wereld dat als vanzelfsprekend aan?

 
At 2/10/08 18:22, Blogger Philippe Van den Abeele said...

@brigant
"Nutteloze taalbereidheidsregels. Die regels moeten ervoor zorgen dat Franstaligen zich integreren in de Vlaamse rand rond Brussel. Zo nutteloos zou ik ze nu ook niet noemen."
In deel 3/1 van mijn reeks over 'Een fascistisch volk?' heb ik uitvoerig het arrest van het Grondwettelijk hof beschreven, om tot de slotsom te komen dat na de interpretatie van dat Hof aan de 'taalbereidheidsregel' deze inderdaad nutteloos is. De oorspronkelijke bedoeling van de 'taalregel' is door het arrest volledig uitgehold en hoeft tot geen enkele kennis van het Nederlands te leiden, zelfs niet als alle kandidaat-huurders braafjes de 'taalbereidsheidsregel' ondertekenen. http://www.nieuwpierke.be/forum_voor_democratie/nl/node/305

@anoniem
"Waarom zouden wij moeten volharden in onze tolerantie als zij volharden in hun intolerantie?"
Mij gaat het niet om tolerantie versus intolerantie, maar over de vraag welke coherente politiek op taalgebied we kunnen ontwikkelen, verwijzend naar Quebec waar we wellicht iets kunnen van leren, en om ook af te geraken van kleine prikacties stijl Overijse of Merchtem

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>