21 september 2008

De charme van de chaos (Brigant)

N-VA heeft beslist om het vertrouwen in de federale regering op te zeggen. Logisch gevolg van 15 maanden standstill en geen uitzicht op een Staatshervorming op korte termijn. Het was al duidelijk geworden dat de MR niet bereid was tot onderhandelen maar meer bezig is met de regionale verkiezingen. Het is duidelijk dat de beslissing van de N-VA niet tegen de CD&V noch tegen het Vlaams Kartel gericht is maar wel een duidelijk signaal tegenover de Franstaligen.

De CD&V heeft nog de keuze om te blijven verder palaveren in de Federale regering zonder daarvoor het Vlaams Kartel (van hun zijde) op te blazen. Uiteindelijk moet men het kartel niet zien als een versmelting van twee partijen tot één entiteit maar een samenwerkingsverband om een gezamenlijk politiek programma van 2 partijen waarbij elk zijn breekpunten in dat programma bewaart. Er kan -theoretisch- een federale minderheidsregering (langs Vlaamse zijde) bestaan mits steun vanwege de oppositiepartijen naargelang de thematiek. Dit hoeft trouwens helemaal niet uit te monden in de val van de Federale regering.

Ik vermoed dat de CD&V in de federale regering zal blijven 'voor de mensen en de socio-economische problematiek' want de federale regering zoekt geen oplossing meer voor de Staatshervorming. In dat opzicht was het ook normaal dat de N-VA zijn steun zou opzeggen, de Federale regering onderhandelt geen Staatshervorming maar de regionale actoren doen dat. Echter kan de CD&V evenzeer beslissen om de stekker eruit te trekken als men die Staatshervorming als belangrijker acht...afhankelijk van hoe de verhoudingen binnen de partij liggen. Als men nu de stekker uit de federale regering trekt dan zit men met een zwaar probleem en vermoed ik dat men voor nieuwe verkiezingen in Juni gaat desondanks BHV...of de Federale regering tot dan laten aanmodderen zonder Vlaamse meerderheid.

De N-VA vervangen kan enkel als de SP.a mee in het federale bad springt zoals Frank Vandenbroucke wou maar Caroline Gennez voor steigerde. Ik heb de afgelopen maanden geen watervrees vanwege de N-VA gezien, wel een vrees om kopje onder getrokken te worden.
De LDD in de federale regering lijkt zeer onwaarschijnlijk gezien de recente botsingen tussen Jean Marie Dedecker en OpenVLD. Het blijft sterk afhankelijk in hoeverre JMDD bereid is zichzelf te verkopen voor een ministerpostje.

De politieke reacties.

Bart Somers kwam als eerste aan het woord met een tegenreactie. Het blijft me verbazen hoe die man, ex-VolksUnie, niet van schaamte verschrompelt voor de cameralens. Op federaal niveau speelt men de 'bon belge et flamand de service' waarbij men vooral gaat aanschuren bij de MR en men eerder aast op een 'Federale Staat' om België te laten voorbestaan. In dat opzicht lijkt de VLD op de SP.a...we hebben de Franstaligen nodig om nog een belangrijke rol te kunnen spelen. Het Vlaams Kartel daartegen speelt de kaart van 'Beterschap voor Vlaanderen met nog een Federaal België'. Op Vlaams niveau daartegen speelt de VLD de Vlaamse kaart...het was de VLD die op de proppen kwam met de 400 miljoen € om het Vlaams kartel een hak te zetten. Als er iemand zou zijn die uit de Vlaamse regering mag stappen dan is het wel VLD, wiens Minister v Buitenlandse zaken blijkbaar Brussel wil opgeven (moet u niet afvragen inhoeverre ze bereid zouden zijn om aan de MR-eisen te voldoen).

De SP.a lijkt in hetzelfde bedje ziek als de VLD alleen komt de SP.a er niet meer aan te pas in het politieke spelletje. De logische reactie van de VLD en SP.a is dat de N-VA uit de Vlaamse regering moet. Duidelijk dat de verkiezingen nabij zijn want hun 'eis' is belachelijk. De N-VA moet niet uit de Vlaamse regering maar kan wel wegblijven van de onderhandelingen voor de Staatshervorming. Uiteindelijk is het niet de Vlaamse regering die de Staatshervorming zal stemmen en aldus is er geen unanimiteit nodig in de Vlaamse regering.

In tegenstelling tot wat Groen! poneert is het niet de CD&V maar de SP.a en de VLD die kleur moeten bekennen en duidelijk maken hoever zij willen gaan. De N-VA was wellicht een rem, niet op de onderhandelingen, maar op de diepte van de toegevingen die men wou toestaan t.a.v/d Franstaligen.

Lijst Dedecker flipt helemaal met haar vraag naar 'nieuwe verkiezingen'. Wil er iemand de LDD verwijzen naar het probleem BRUSSEL HALLE VILVOORDE tenzij ze van plan zijn om de verkiezingen voor zichzelf 'goed te keuren' en BHV te vergeten?

De Franstaligen zijn er niet rouwig om alleen vrezen ze een beetje de golven in de federale vijver nadat de N-VAsteen de valse rust kwam verstoren. Di Rupo temporiseert. De CdH versterkt enkel de beslissing van de N-VA want 'nu kunnen we keren naar de Socio-economische problemen' en kan de 'interinstitutionele dialoog doorgaan' zonder die lastige flaminganten onder de salonfähige flamingants'. Het FDF blijft maar doordraven op de voorwaardes van de MR.

Vijftien maanden crisis, vijftien maanden chaos. Het lijkt bijna op gewoon bestuur.

Labels: , , , , , , , , , , , , , ,

2 Comments:

At 22/9/08 11:31, Anonymous Anoniem said...

"Wil er iemand de LDD erop attent maken van het probleem BRUSSEL HALLE VILVOORDE tenzij ze van plan zijn om de verkiezingen voor zichzelf 'goed te keuren' en BHV te vergeten?"

"Erop attent maken dat"
"Attent maken van/over ... dat"
Maar niet de 2 door elkaar.

En voor LDD is het simpel: eerst verkiezingen, dan BHV op hun manier. Want LDD is (zelf)zeker van grote winst.

 
At 22/9/08 12:53, Blogger David Vandenberghe said...

Verstaat ge het zo beter?

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>