4 augustus 2008

Regeren met Vlaamse minderheid: moet kunnen

Op federaal vlak zou er volgens sommigen geen regering mogen zijn zonder meerderheid onder de Vlaamse verkozenen. En waarom niet? Hiermee ondergraaft men zelf de argumenten waarbij men stelt dat BHV mag gesplitst worden met een gewone Vlaamse meerderheid. Willen de Vlaamse partijen ook de logische tegeneis van het vetoprincipe van de Franstalige partijen op alles en nog wat goedkeuren?

In een opiniestuk (zie hieronder) schrijft Geert Lambert dat Leterme een staatsgreep pleegt door verder te regeren zonder het vertrouwen van een meerderheid aan Vlaamse kant. Deze pathetische uitspraak slaat nergens op. In een artikel van journalist Samyn meldt deze dezelfde dag dat een regering die afhangt van een overweldigende meerderheid Franstaligen, voor de CD&V op politieke zelfmoord lijkt (ook hieronder). Als dat zo is, moet CD&V zich toch eens bezinnen over de principes van het consensusmodel en over een betere werking van het federaal Belgisch niveau. Goed bestuur, toch?

Ik heb het eerder reeds geschreven: "volgens het bestaande institutionele kader binnen die Belgische consensusdemocratie is de splitsing van BHV geen zaak van een consensus tussen een Vlaamse meerderheid en een Franstalige minderheid, maar kan ze met een gewone meerderheid goedgekeurd worden, dus door de Vlamingen alleen, ook als dat Franstalige politici niet bevalt. Dat zijn de spelregels, niet alleen voor BHV, maar voor alle wetten die zonder bijzondere meerderheid kunnen goedgekeurd worden. Wetten kunnen ook door een coalitie waarin de Franstaligen zorgen voor een meerderheid, met steun van minder dan de helft van de Vlaamse parlementsleden goedgekeurd worden, ook als dat sommige Vlaamse partijen niet bevalt." Ik weet dat de Franstaligen dan met een regeringscrisis kunnen dreigen door de zo perfect legaal goedgekeurde wet niet te bekrachtigen, maar dat is een afzonderlijk hoofdstuk, waarbij ze de afgesproken spelregels niet respecteren.
Lees HIER verder

1 Comments:

At 4/8/08 17:54, Blogger Marc Vanfraechem said...

Correct; wat Geert Lambert denkt of schrijft heeft geen gewicht, en dat heeft zijn partij ook niet.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>