4 augustus 2008

Over politieke orakels en politieke schizofrenie (Brigant)

Vandaag 4 Augustus 2008. Vaststelling: Leterme I bestaat nog. Leterme I heeft nog steeds geen Staatshervorming. Leterme I is rustig op vakantie. De Federale regering is nog steeds niet gevallen, alle overeenkomsten en beloftes ten spijt. Er ging een tweede luik van de Staatshervorming komen tijdens de zomer, rond 15 Juli, dat hadden de Wijzen georakeld.

15 Juli 2008 ging woelig maar stabiel voorbij. Leterme I zond een 'sterk' signaal uit met zijn ontslag...opgevolgd door de hernieuwde en 'gemeende' Franstalig signaal 'dat de noodzaak van een echte Staatshervorming hen duidelijk is geworden'.

Eén Duitstalige, Twee Franstaligen werden op een koninklijke missie gezonden om de crisis te bezweren. Tijd winnen en een beginagenda formuleren voor een oplossing naast het voorstellen van een onderhandelingsmethodiek - voor de zoveelste keer. 31 Juli 2008 werd de nieuwe deadline brieste Bart De Wever. De deadline op 31 Juli verstreek met niets concreets en de pijnlijke leegte van die Niveaanse 'eis'. Men orakelde al op voorhand dat er niets uit de bus zou komen, behalve een oorverdovende communautaire onderhandelingsstilte. De 'val van het Vlaams kartel' en paniekerige invullingen van die holle bedreiging van de N-VA' kwamen tot stand bij quasi alle Orakels. Als de N-VA haar steun opzegt dan valt Leterme I en implodeert het Vlaams kartel quasi automatisch, orakelde men. Blijkbaar is het onmogelijk dat de N-VA anders ageert dan de CD&V. Het kartel is een electoraal lichaam van twee politieke partijen met een gezamenlijk programma maar ook met programmatorische verschillen.

Onmogelijke schizofrenie?
Bestaat er een mogelijkheid waarbij de N-VA en de CD&V een aparte route kunnen nemen zonder dat het Vlaams Kartel in elkaar stuikt? Theoretisch wel, die over een gespannen koord over de afgrond. De N-VA kan 'uit Leterme I stappen' en vanuit de oppositie de Federale regering nog ondersteunen. Minderheidsregeringen komen in de wereld voor, zij krijgen dan steun van één of meerdere partijen die tijdelijk steun vanuit de oppositie verlenen.

Het Vlaams kartel (N-VA + CD&V) en OpenVLD hebben samen 48/88 Nederlandstalige zetels, waarvan 6 voor de N-VA. Als de N-VA in de oppositie stapt dan blijven er 42/88 zetels over.
De Franstaligen in de Federale regering beschikken over 53/62 zetels. 42 + 53=95/150, dus blijft er nog een Federale meerderheidsregering bestaan maar met een minderheid langsheen Vlaamse zijde.

Het is dus - theoretisch - perfect mogelijk dat de N-VA in de oppositie stapt en vanuit die oppositie de CD&V op de gemeenschappelijke programmapunten ondersteunt. De N-VA kan haar 'woord houden' en misnoegd in de oppositie zitten waar het soms zal slaan en soms zal zalven [Een tsjeventruuk eerste klas]. De CD&V kiest dan voor 'besturen uit algemeen belang' [economische noodzaak, koopkracht] maar moet dan wel zorgen voor de vette vis. Een vis zal er wellicht komen na lange (en wellicht moeizame) onderhandelingen. De N-VA zal aanwezig zijn als onderdeel van het Kartel, de SP.a naast Groen! zullen ook aanwezig zijn met minimale Vlaamse reflexen. Eigenlijk zou een onderhandeling van een fundamentele Staatshervorming plaatsvinden met alle politieke partijen met federaal verkozenen, de Staat belangt immers iedereen aan.

De politieke schizofrenie is overleefbaar als men voorzichtig te werk gaat. Mislukken de onderhandelingen dan zal men de schuld naar de Franstaligen schuiven. De CD&V kan dan verkondigen dat zij haar best heeft gedaan en bleef handelen voor het algemene belang. De N-VA zal dan zeggen dat ze de ruimte gegeven hebben maar 'woord gehouden hebben', in de mate van het mogelijke. Er kan zich - voor het Vlaams Kartel - enkel een probleem vormen als men tot een eindakkoord komt dat onaanvaardbaar is voor de ene en aanvaardbaar voor de andere, dan zal het kartel imploderen...vandaag is dat ook zo. Als CD&V een corridor en lichte uitbreiding van het BHG zou slikken dan zal de N-VA zich verslikken en verdwijnt het kartel.

Verwachtingen.
Als Leterme I terug uit vakantie komt verwacht ik dat de Staatshervorming definitief op de lange baan geschoven zal worden. Ik verwacht dat bij een vertrouwensstemming de N-VA die stemkeuze zal maken waardoor Leterme I ook langs 'Vlaamse zijde' overeind blijft...omwille van de politieke gevoeligheid want theoretisch is die steun (in het parlement) niet nodig. De SP.a en Groen! kunnen dan moeilijk tegen N-VA schreeuwen dat ze niet Vlaams genoeg zijn. De Lijst Dedecker en Vlaams Belang zullen wel amok maken, maar de N-VA kan er zich uit lullen.

Verkiezingen in 2009? Het blijft onduidelijk. Misschien, mocht men tegen dan tot een grondig eindakkoord komen. Een diepgaand akkoord die nog GW-wijzigingen benodigen waardoor men een nieuwe constituante moet vormen. Als men gelijktijdige verkiezingen (Federaal & Regionaal) wil moet men dan wel op dat moment de nodige wijzigingen aanbrengen. Mocht Leterme I vallen en men er niet in zou slagen een nieuwe regering te vormen. Anders, zie ik niet meteen een aanleiding voor nieuwe federale verkiezingen gelijktijdig met de Europese en Regionale verkiezingen.

Labels: , , , ,

11 Comments:

At 4/8/08 22:05, Blogger Marc Vanfraechem said...

wellicht is het een typfout, maar het Grieks zegt σχίζω en niet σκίζω voor splijten, dus liever schizofrenie.

 
At 4/8/08 22:28, Blogger David Vandenberghe said...

Even last van taalschizofrenie, tweestrijd Engels-NL.

 
At 4/8/08 23:40, Blogger Marc Vanfraechem said...

Het is totaal futiel wat ik ga zeggen, want met je artikel ben ik het eens, maar ook het Engels schrijft ch.
Wat je natuurlijk bedoelt is dat die perfiede Engelsen, puur om verwarring te zaaien, een k zéggen ...net zoals hun Franse erfvijanden trouwens ;-)

 
At 4/8/08 23:47, Blogger David Vandenberghe said...

Hmm. Is mij eigenlijk nog niet opgevallen. Zal ik onthouden...als mijn geheugen mij niet faalt.

 
At 5/8/08 08:13, Blogger vlotter said...

Effe over de inhoud en met veel taalfouten :-) geschreven.

Bij de NV-A beseffen ze volgens mij heus wel dat ze in dergelijk scenario (schenario ?) alle opgebouwde geloofwaardigheid bij de publieke opinie kwijt zijn. Ik denk ook dat we de radicalisering bij de CD&V niet mogen onderschatten (zie bv het onderzoek van de VVB bij de CD&V mandatarissen).

Als ge't mij vraagt. Niks slappe koord eind september en ook geen kartel dat splitst. Waarschijnlijk wel een regering die deze keer wel echt valt.

 
At 5/8/08 10:54, Anonymous Anoniem said...

Ik vrees dat de N-VA het in september niet hard zal spelen, ondanks dat hun ledencongres voor dat van de CD&V komt (zie het artikel van Hoegin).
Reden?
Reden: surf eens naar hun website en bekijk/lees hun blikvanger van 31/07/2008 http://www.n-va.be/programma/nieuws/blikvanger_archief.asp
De titel en de tekst lijkt me nog dezelfde als toen die dag en vorig weekend, maar sedert gisteren gebruiken ze een nieuwe afbeelding om die blikvanger "op te fleuren", namelijk de logo's van de beide kartelpartners.
Voordien was dit een zwart ovalen kader met daarin het woord "EINDE" en Wiske met haar klassieke knipoog dat op het einde van nagenoeg elk Suske en Wiske album staat.
Was die afbeelding misschien te schelms voor de CD&V en is de NV-A weeral aan het terugkrabbelen?

Belgica Dividenda Est

 
At 5/8/08 14:41, Blogger David Vandenberghe said...

Vlotter: Als men toestaat dat het Kartel verdwijnt omdat de CD&V wil 'besturen' (dus dat de Belgische vleugel de machtstrijd gewonnen heeft) dan verliest de CD&V wellicht haar Vlaamse vleugel aan de N-VA. In hoeverre blijft de CD&V dan nog over als bestuurspartij?
Dat zullen ze bij de CD&V ook wel beseffen. Het staat in de sterren geschreven als een tsjeventruuk, politiek scizofrenie omdat het kartel geen politieke partij is maar het product van een nauwe samenwerking tussen twee politieke partijen met elk hun achterban & thematiek.

Geloofwaardigheid verliezen ze sowieso omdat het geen vlotte rit is maar het Vlaams Kartel blijft nog verkoopbaar. Als de N-VA haar Vlaamse rol kan blijven uitspelen terwijl de CD&V blijft hammeren op ' noodzakelijk bestuur voor de mensen'.

 
At 6/8/08 07:12, Anonymous Anoniem said...

Brigant, kijk eens wat Leterme gedaan heeft in het voorbije jaar. Vergelijk bvb met wat Hoegin al een jaartje opdreunt. Telkens over tsjeventruken spreken en voorspellen waar ze zouden toegeven.

Ik stel enkel vast dat Leterme altijd al gedaan heeft wat hij beloofd heeft, 200% gepoogd heeft te realiseren wat hij dacht te moeten doen. Wat is hun bekommernis ? Dat ze hun geloofwaardigheid zullen verliezen. Dat het Kartel zal scheuren.

Wanneer zal dat zijn ? Als ze aan blijven en niks doen. Wanneer overtuigen ze de kiezer weer ? Als de regering valt in september. So What ? De Walen blokkeren de regering toch. Ze hebben enkel alles te winnen.
vwr

 
At 6/8/08 11:18, Blogger David Vandenberghe said...

Dat is grosso modo mijn voorspelling, alleen denk ik niet dat het Kartel in de regering gaat zitten. CD&V zal erin zitten, terwijl N-VA zich indekt door er symbolisch uit te stappen 'als signaal'.

 
At 6/8/08 22:48, Blogger Filip van Laenen said...

«Ik stel enkel vast dat Leterme altijd al gedaan heeft wat hij beloofd heeft»

Euh... excuseer.... maar Leterme beloofde dat hij niet in een federale regering zou stappen zonder éérst een grote staatshervorming, en dat voor de splitsing van B-H-V geen prijs betaald ging worden. Vandaag zit hij in de regering en is er zelfs eerste minister van, en zegt hij dat hij vindt dat de regering niet mag vallen omwille van B-H-V.

 
At 14/8/08 17:33, Anonymous Anoniem said...

Leterme is hoe dan ook iemand die België wil behouden, en zijn partij ook. Dat neemt niet weg dat in de moeilijke positie waarin hij zich bevindt, hij voorbeeldig heeft aangetoond dat het met de Walen moeilijk zoniet onmogelijk is om tot een rechtvaardig bestand te komen. Dus ondanks alles toch chapeau!

bram

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>