9 juli 2008

Overheid is onbekwaam projectmanager

De Vlaamse overheid lijkt wel genetisch onbekwaam om grote projecten behoorlijk te beheren: Liefkenshoektunnel, Deurganckdok, Antwerpse Leien, Oosterweelverbinding. Straks ook nog de uitdieping van de Schelde? En toch wil ze nu voor zichzelf een verkorte procedure invoeren, waarbij ze zich niet moet houden aan de procedure die ze wel aan iedereen opgelegt. Bij zoveel slechte ervaringen met een niet verkorte procedure staan er ons dus nog grote fakturen voor onbekwaam projectmanagement te wachten.

De kosten voor de aanleg van de eerste fase van de Antwerpse Leien kwam op het dubbele van de oorspronkelijke raming: 100 i.p.v. 47,2 miljoen euro, kon men gister vernemen. Minister Crivits vraagt hiervoor een nieuw extra krediet van 20 miljoen euro. De totale meerkosten bedragen nu 52,6 miljoen euro. Het Rekenhof had al aangetoond dat de heraanleg van de Leien onvoldoende was voorbereid. Het is niet het eerste, nocht zeker het laatste groot project dat niet behoorlijk beheerd wordt. Rond de bouw en de exploitatie van de Liefkenshoektunnel waren er procedureslagen. Het stilleggen van de werken aan het Deurganckdok kostte ongeveer 5 miljoen euro, en de aanleg uiteindelijk 660 miljoen euro, tegenover een oorspronkelijke raming van 430 miljoen euro. De geplande Oosterweelverbinding kreeg ooit een prijskaartje mee van 550 miljoen euro. Midden juni was er sprake van dat de kostprijs van 1,85 naar een geïndexeerde 2,54 miljard euro zou stijgen. En de laatste onderhandelingen voor de Lange Wapperbrug gebeuren met één enkele aanbieder, waardoor geen concurrentie meer kan spelen. En dit op basis van een beslissing die eerst voorgesteld werd als een 'niet bindend advies' van een ‘Kwaliteitskamer’ van 9 man, waarin slechts 2 'ervaren' architecten zaten. Ervaren, want ze hadden beide al één keer een... voetgangersbrug ontworpen. En hoe zal het aflopen met de verdieping van de Schelde? Daar is op basis van het verleden ook het ergste te vrezen.
En toch wil de Vlaamse regering nu voor zichzelf en de ondergeschikte besturen een snelprocedure invoeren voor 'strategische projecten'. Lees HIER verder

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>