18 juli 2008

'Oostkantons': een verwend nest

Karl-Heinz Lambertz (PS), minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, is aangeduid als een van de drie bemiddelaars om een staatshervorming voor te bereiden. Een gelegenheid om dat meest verwende nest van de Belgische politiek voor te stellen: 4 ministers voor nog geen 74.000 inwoners, een parlement van 25 man, negen burgemeesters en tientallen schepenen. Wat heeft die man en zijn Duitstalige Gemeenschap te verdienen of te verliezen met een staatshervorming?

De Duitse Gemeenschap heeft zich in politiek België altijd als zeer 'low profile' opgesteld. Je hoort ze niet, ze houden zich stil in hun oosthoekje van België. Die streek wordt in het gewone taalgebruik dikwijls 'de Oostkantons' genoemd, hoewel dat niet juist is (het geeft wel een korte titel aan dit stukje..). De Oostkantons omvatten de kantons Malmedy (gemeenten Malmedy en Waimes), die behoren tot de Franse Gemeenschap, en de kantons Eupen (Eupen, Lontzen, Raere, Kelmis) en Sankt Vith (Sankt Vith, Bütchenbach, Bülingen, Amel, Burg-Reuland). Beide laatste kantons vormen het gebied waar de Duitstalige Gemeenschap bevoegd is. De Duitstalige Gemeenschap omvat dus de negen Duitstalige gemeenten in België. Op 1 januari 2007 had het gebied in totaal 73.675 inwoners, ongeveer evenveel als een stad zoals Aalst (78.000 inwoners), Kortrijk (74.000 inw.) of Hasselt (70.500 inw.), en veel minder dan Brugge (117.000 inw.). Om maar even te vergelijken.
Lees HIER verder

3 Comments:

At 18/7/08 16:49, Anonymous Anoniem said...

Ik denk toch dat we die beter te vriend houden om niet in de hele wereld een slechte pers te halen.Stel dat ze Duitsland mobiliseren...en we hebben al Frankrijk tegen, en op Nederland moeten we niet rekenen.Laat maar.

 
At 18/7/08 20:39, Anonymous Anoniem said...

Duitsland mobiliseren? Deze, die ons vertellen dat ze "Belgen" zijn (! dus er bestaan toch Belgen)? Kleiner Scherz? Niemals. Ze zijn niet erg geliefd in't grensgebied; in de rest van D. weten vele niet meer dat er überhaupt D'talige in B. leven. - Jullie hebben ook niemand nodig om een zelfstandig Vlaanderen op been te brengen. -Duitsers die de gebeurtenissen volgen hebben vaak sympathie voor VL. Maar vooral de angelsaksische wereld (pers) toont het duidelijk. Go for it. - Flandern-Fan

 
At 20/7/08 10:16, Blogger Kri.st said...

Weet je wat pas een verwend gebied is? Het Zwitserse Kanton Appenzell Innerrhoden.
15000 inwoners, en daarvoor:
- 7 ministers.
- 49 parlementsleden.
- 6 arrondissementen

Dit kleinste kanton weegt in het Zwitserse hogerhuis even zwaar als Basel, mag zelf zijn onderwijs organiseren en eigen nummerborden uitgeven...

Maar dat is dus federalisme. Als je voor federalisme bent, dan moet je de er bij horende complexiteit bij aanvaarden.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>