15 juli 2008

Le Quatorze Juillet 2008 - een passende einddatum voor Leterme I (Brigant)

Leterme heeft zijn ontslag ingediend bij de Koning. De Franstaligen lijken verbaasd nochtans wisten ze ver op voorhand dat er een deadline was op 15 Juli 2008 (voor een verdere stap in de Staatshervorming). Het waren de Franstaligen die een oplossing van BHV koppelden aan die verdere Staatshervormende stap, meer nog: eerst BHV dan pas die tweede stap. Die tweede stap zou bevoegdheden moeten overhevelen zodat de Gewesten een aangepast socio-economisch beleid kunnen voeren om de socio-economische 'prioriteiten' van de burger aan te pakken.

Reacties, reacties, reacties...
De VLD wijst naar 'extremistische' uitspraken van de N-VA en het FDF. Opvallend, de afgelopen maanden heb ik nauwelijks iets van de N-VA gehoord terwijl het FDF meermaals in beeld kwam.

Voor de Franstaligen is het Kartel en voornamelijk de N-VA een probleem en nogmaals zien ze de balk in hun eigen oog niet: het FDF.

Caroline Gennez, wie gelooft dat mens nog? Heeft de SP.a dan constructieve voorstellen? Diezelfde partij die tijdens Paars bereid was zware toegevingen te doen voor een appel en een ei. Groen! is in hetzelfde bedje ziek als de Franstaligen...de 'echte problemen van de burger', dit vanwege een kabouterpartij. Op RTBF bracht men een ode aan de 'Belgitude samenwerking' in het parlement tussen Ecolo en Groen!...rara in welke taal sprak Mieke Vogels tijdens een bijeenkomst van de Ecologische kamerfractie? U zal heel goed moeten luisteren maar als u aandachtig genoeg bent zal u opmerken dat ze in het Frans aan het praten is. Samenwerken gaat...als de Flamand de service in het Frans praat.

Hoe moet het nu verder?
Oppositie eist verkiezingen. Alleen BHV is niet opgelost en aldus zijn Federale verkiezingen uit den boze, tenzij de dames & heren Politici van plan zijn de resultaten van zo'n ongrondwettelijke verkiezing geldig te verklaren. Ik denk dat ze bij LDD en VB nogmaals zullen moeten nadenken, bij de SP.a ook.

Opnieuw een formateur en een nieuwe federale regering op de been brengen. Wellicht wel.

De huidige koers, richting ondergang.
De Franstaligen willen dat Leterme Ibis voortgaat. Nogal wiedes, de Franstalige burgers zijn doorgaans 'armer' en hebben die socio-economische incentives broodnodiger dan de Vlamingen. Het zou mij niet verbazen mochten ze tegelijk extra geld in de wacht hebben gesleept.

De Franstaligen zullen alles op alles zetten om weeral de Vlamingen al het zware werk te laten doen...een 'Vlaming' Premier legt de druk voor toegevingen meer op Vlaamse rug want een Premier slaagt enkel als hij zijn regering overeind kan houden. Met dit in het achterhoofd deel ik de kritiek niet op Leterme. Leterme heeft er goed aan gedaan om zijn ontslag in te dienen en wellicht heeft hij het mogelijke binnen zijn macht gedaan. Anderen zouden toegegeven hebben om toch maar aan de macht te blijven...wees blij Vlamingen.

De Franstaligen wisten maar al te best dat er een deadline was op 15 Juli 2008 maar ze lachten het weg...nu zullen ze misschien met meer sérieux ageren. Het knelpunt zal vermoedelijk BHV geweest zijn, het waren de Franstaligen die een oplossing eisten voordat er een verdere diepgaande Staatshervormende fase tot stand kwam. Als de regering valt en er moeten nieuwe verkiezingen komen, dan vormt BHV een zwaar probleem. Tenzij er landsverraders zijn langs Vlaamse zijde die van plan zijn een ongrondwettelijke federale verkiezing goed te keuren.

Ik betwijfel dat de Franstaligen zich een regimecrisis (om te zwijgen van een regeringscrisis) kunnen veroorloven. Het vooruitzicht van een catastrofale implosie zal hen misschien aanzetten tot onderhandelen. De Regio's betrekken lijkt mij eigenlijk een typisch Franstalig idee...Demotte, Picqué tegen Peeters. Waarom niet de Gemeenschappen?

Ik hoop dat Leterme, het Vlaams Kartel, nu de Koning duidelijk heeft gemaakt dat de Franstaligen de hete kastanjes uit het vuur moeten komen halen. Zij hebben meer belang bij een overleving van de Belgische Staat. Als zij werkelijk zo van die Staat houden moeten zij het maar gaan redden en met 'constructieve' oplossingen over de brug komen. Alleen kan men zich de vraag stellen of de Franstaligen België nog wel willen redden. Hun negatie van de status van het BHG, hun territoriale eisen, hun negatie van de rechterlijke macht en de wildgroei van plannen zoals de 'Federatie Brussel-Wallonië' en 'Frans België' naast hun halstarrige njet, non, ney, neen voor een verdere Staatshervorming & rationele oplossing voor BHV...het wijst zwaar in de richting van een 'vlucht vooruit scenario'.

Vlaanderen wou tweetalig zijn, de Franstaligen niet...en toen werden Vlaanderen en Wallonnië ééntalig. Vlaanderen wou een broodnodige Staatshervorming, de Franstaligen niet...en toen?

6 Comments:

At 16/7/08 02:40, Blogger David Vandenberghe said...

Herlezen en een aantal fouten rechtgezet.

Ik zou er nog aan toevoegen dat verkiezingen om een bijkomstige reden niet 'gunstig' zouden zijn voor de Franstaligen. De politieke radicalisering in Vlaanderen.

Er was een debat tussen Franstalige partijvoorzitters tijdens het RTBF-nieuws. Blijkbaar stoort men zich aan de aanwezigheid van een 'separatistische' partij die geen graten ziet in een Federaal België. Opmerkelijk gezien het confederalistisch programma van de CD&V - en bij mijn weten ook de VLD maar die speelt al lange tijd valse noten in de fanfare.

Uiteindelijk belangt een Staatshervorming ALLE Staatsburgers aan. Elke politieke partij met een parlementaire vertegenwoordiging zou aanwezig moeten zijn. Ik zou dat voorop stellen als minimale vereiste voor verdere onderhandelingen.

 
At 16/7/08 16:31, Anonymous Anoniem said...

Daarom is het misschien tijd om in Vlaanderen een referendum te houden.Gewoon om te zien hoe de krachtsverhoudingen liggen wat betreft separatisme,Belgicisme en de nuances daartussen.Zoals het Belang dat ook vraagt.

Miel

 
At 16/7/08 20:46, Blogger David Vandenberghe said...

Zodat de Franstaligen kunnen zeggen dat ze in België een meerderheid vormen met de Vlaamse Belgicisten?

 
At 16/7/08 21:23, Anonymous Anoniem said...

nee,zodat wij kunnen zien waar we staan.

Miel

 
At 17/7/08 01:16, Blogger David Vandenberghe said...

Zullen ze toch nooit doen want dat komt neer op een onafhankelijkheidsreferendum en het onbekende resultaat schrikt af - stel u voor dat de burger zonder enige 'wijze' duiding zou beslisssen dat is het 'einde van België' (sarcasme).

Koningskwestievrees noem ik dat.

 
At 27/7/08 18:25, Anonymous Anoniem said...

Stel dat de burgers beslissen tot de voortzetting van België. Wat ga je dan doen, brigant ?

Nele

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>