'Dialoog' tussen gemeenschappen?
Het Waals parlement keurde eenparig een resolutie goed, met een passage tegen Vlaanderen. Het steunt de uitbreiding van een ander gewest (Brussel) ten koste van Vlaanderen. Geen verklaring van Maingain dus, maar een soort zachte oorlogsverklaring van een wetgevend orgaan van het federale België, dat een ander gewest ondersteunt om op gebiedsverovering uit te trekken. Van enige 'federale loyaliteit' ('Bundestreue') hebben deze 'landgenoten' blijkbaar geen last. Is hiermee nog wel een dialoog mogelijk?
Het Vlaams parlement is al met vakantie, maar het Waals parlement nog niet. Gister (16.07.08) keurde dit parlement een resolutie goed 'in het kader van de institutionele onderhandelingen'. Hierin eist het verder ook nog het behoud van de transferts, verzet het zich tegen elke bevoegdheidsoverdracht zonder de daarmee gepaard gaande middelen, en spreekt het ook zijn 'actieve solidariteit' uit met de Franstaligen in de Rand ('la périphérie bruxelloise') en in Voeren. Voeren!.. (Happart is de voorzitter van dat parlement). Het vraagt ook aan Vlaanderen de conventie over de minderheden te ratificeren. Het zegt zijn vertrouwen op aan de Raad van State, een federale instelling, want het eist dat geschillen over de faciliteitengemeenten behandeld worden door een tweetalige kamer. De resolutie werd eenparig door alle Waalse partijen goedgekeurd: PS, MR, cdH en Ecolo. Hieruit blijkt voor de zoveelste keer dat de Franstaligen geen 'vrede' willen sluiten, maar onverminderd op taal- en gebiedsuitbreiding uit zijn, terwijl de Vlamingen ze wel verder moeten onderhouden. Blijft er bij zoveel grofheid en imperialisme eigenlijk nog iets anders over dan te onderhandelen over een echte confederatie? Op zijn minst kunnen we een brede corridor tussen Limburg en Voeren eisen.. Lees HIER verder
4 Comments:
Vlamingen die nog schrik hebben om alle dialogen af te breken, zijn geen vlamingen maar belgische mosselen!
En als er een zware crisis is, moet het Vlaamse parlement toch niet in vakantie gaan.
Daar gaan we weer.
De koning (JvYdS) heeft het ontslag van Leterme geweigerd en stelt een trio 'bemiddelaars' aan, die moeten onderzoeken 'in welke mate en onder welke condities een dialoog kan plaatsvinden'. Dit moet zijn beslag krijgen tegen 15 september 2008. De aangezochte politici zijn de Duitstalige Lambertz (PS) en de Franstaligen de Donnéa (MR) en Langendries (CDH).
Leterme ('de regering van voorzichtige zaken') is gevraagd de slaagkansen van de bemiddelingsopdracht maximaal te bevorderen.
Leterme zou er goed aan doen te laten verstaan hiervoor overleg met zijn achterban te moeten plegen en dus enige tijd nodig te hebben ten einde de nieuwe situatie te analyseren.
Het heeft er alle schijn van dat de communautaire koelkast weer komt aangerold en dat ondertussen de transfers (het zogenaamd sociaal-economisch akkoord) op Franstalig behoeftedebiet geregeld worden. Daar gaan de 400 miljoen euro van de Vlaamse regering. Na de bankroete ziekenhuizen nu nog dit!
De CD&V speelt met vuur. Voor de Kamer ermee! Een regering van lopende zaken ja, van voorzichtige zaken nee!
Die 400 miljoen € inhouden. Eerst zien, dan geloven.
de vraag die gesteld werd is:"kan je met die mensen nog onderhandelen?
Het antwoord is (al geruime tijd overduidelijk) nee.Dus : de stekker eruit. Gaat dat ons iets kosten? Dan moet dat maar.
De verzoeners onder ons hebben de rol van "Judenrat" aangenomen
Een reactie posten
<< Home