14 juni 2008

Maak van België een volwaardige federale staat

Eens een andere klank aan Franstalige kant dan een 'non', grove gebiedseisen of een corridor in het Zoniënwoud. In navolging van prof. Van Gerven pleit een andere emeritus, Etienne Cerexhe, in La Libre Belgique voor de voltooiing van België tot een volwaardige federale staat.

Rechtsgeleerde Walter van Gerven schreef recent zijn bedenkingen neer over de staatshervorming. In primeur publiceerden wij op 18 februari '08 op Nieuw Pierke zijn volledige nota. Daarin pleit hij voor de voltooiing van België tot een volwaardige federale staat met coherente bevoegdheidsclusters, echte fiscale verantwoordelijkheid voor de deelgebieden en een grotere transparantie inzake geldtransfers tussen regio’s en gewesten. Een verkorte versie van zijn hand, zoals ze ook gepubliceerd werd op de website van het weekblad Knack, staat hier.... , en als bijlage bij dat artikel zijn volledige nota (18 blz). Lees HIER verder

2 Comments:

At 14/6/08 19:12, Blogger David Vandenberghe said...

Uitgesloten. Dit komt neer op de omvorming van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met een geimpliceerde secundaire gewestelijke status naar een volwaardig Gewest. Dan krijg je een België van 3 Gewesten waarvan 2 door de Franstaligen gedomineerd. Impliceert ook een hoge waarschijnlijkheid dat Brussel niet langer de hoofdstad van Vlaanderen zou kunnen zijn en komt neer op hetzelfde scenario bij de implosie van België: Franstaligen gaan lopen met Brussel. Als men denkt dat die met Brussel gaan lopen zonder corridor of zonder de randgemeentes met 'een meerderheid of voldoende grote minderheid' aan Franstaligen dan zit men in dromeland.

Meer rekening houden met de Vlamingen? Ze houden nu al geen rekening met de taalwetgeving, wat gaan ze in de toekomst meer rekening houden met de 'Vlamingen'. Ze respecteren nu al niet de voorgaande akkoorden. En die 19 burgemeesters willen hun fièf niet afgeven.

Sociologisch bestaat België uit Duitstaligen, Nederlandstaligen en Franstaligen en anderstaligen (migranten en tijdelijke bewoners), niet uit Vlamingen, Walen, Brusselaars (NL&FR) en Duitstaligen.

Dat men het BHG haar gewestelijke statuut ontneemt en de Duitstaligen een gewestelijk statuut geeft als men een Federation à trois wil.

 
At 14/6/08 23:48, Anonymous Anoniem said...

Wie gelooft die mensen (de franstaligen) nog!

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>