27 juni 2008

Bartabas zou wel Nederlands leren

De Franse baas van het paardenspectakel Zingaro zou Nederlands leren als hij in Vilvoorde kwam wonen. Een taaltest opleggen vindt hij wel een stommiteit. Als onze 'landgenoten' echter allemaal zouden zijn zoals hij, zou men zelfs niet op het idee van een taaltest komen natuurlijk. Hoe resumeert Le Soir de uitspraken van Bartabas? Met de titel: 'Een taal opleggen is een stommiteit'... Le Soir nodigt regelmatig op zijn redactievergaderingen een 'speciale bezoeker' uit, en maakt er dan een reportage van, met uitspraken van de gast over de actualiteit die tijdens die vergadering aan bod kwam. Donderdag 26 juni was Bartabas te gast, mede-oprichter en sinds 25 jaar leider van het paardenspectakel Zingaro. Hij werd naar zijn mening gevraagd over de taaltesten in Vilvoorde om in aanmerking te komen voor een van 15 sociale woning die de gemeente verkoopt. Zijn antwoord:
"Ik heb veel jaren in Spanje gewoond. Ik was uiteraard verplicht om Spaans te leren om te kunnen communiceren. Ik kan mij niet voorstellen dat ik mij ergens in een land zou vestigen zonder er de taal te leren. Maar er een wettelijke verplichting van maken, met een test er bovenop, dat is een stommiteit. Het is discriminerend. Het is een controle op je vrijheid. Men moet de zaken vanzelf laten komen. En dan, wat zou de volgende etappe zijn in dit spoor? Zal men een bepaalde grootte eisen? Of een bepaalde dikte van de portefeuille? Een zaak is duidelijk: als ik mij in Vilvoorde of in de Vlaamse rand rond Brussel zou vestigen, dan zou ik Nederlands leren. Dat is normaal. Maar mij onderwerpen aan een examen? Neen! Nooit. uit principe."

Lees HIER verder

2 Comments:

At 27/6/08 16:16, Anonymous Anoniem said...

Cohn-Bendit is een Duitser.

 
At 27/6/08 20:01, Anonymous Anoniem said...

"Daniel Cohn-Bendit, de Franse Duitser of Duitse Fransman", noemde Mia Doornaert hem ooit in een artikel. Hij is dus een beetje de twee. Heb er dus 'Duitse Fransman' van gemaakt..

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>