22 mei 2008

Ruzie onder buren, Colombia VS. Venezuela. (Brigant)

Colombia staat al enige tijd in de aandacht met opeenvolgende successen tegen de FARC en politieke confrontaties met Venezuela. Tijd om het eens nader te bekijken. Van de verscheidene websites die ik in het oog hield vond ik CIPCOL de beste, hanteer ik nu als basis. Er zijn voornamelijk twee problemen: Guerilla's en hun economische basis. Guerilla's hebben nood aan inkomsten om hun strijd verder te zetten. Indien zij onvoldoende - of geen- steun genieten van de bevolking of door sponsors (derden, landen bv) dan vertonen ze de neiging om te criminaliseren. In Colombia betekent dit naast criminele activiteiten zoals kidnapping zich ook mengen in de drugstrafiek (beschermen van plantages, productie, smokkel). Het lijkt erop dat men in de Colombiaanse situatie zit met een criminalisering en een mogelijke buitenlandse sponsoring (Venezuela).


De oogst van Colombiaanse successen:
Een verstengeling tussen de FARC en Venezuela?

Sinds Maart 2008 wist Colombia 3 topfiguren van de FARC uit te schakelen, het laatste succes is de desertie en overgave van Karina (Nelly Aliva Moreno). Na de dood van Raul Reyes, 1 Maart 2008, tijdens een Colombiaanse militaire raid net over de Ecuadoriaanse grens was het enkele dagen later de beurt aan Ivan Rios, vermoord door zijn eigenste lijfwacht/veiligheidsofficier die zich overgaf met bewijsmateriaal en een beloning kreeg. Dan is er nog de mysterieuze vondst van verschillende kilogrammen Uranium die tot de FARC behoorde.

CIPCOL heeft een interessante analyse over de successen tegen FARC-topfiguren. Sinds 2007 werden 8 topfiguren van de FARC gedood, gevangengenomen of hebben zich overgegeven. Volgens CIPCOL werden voornamelijk politieke ipv militaire figuren getroffen en voornamelijk personen uit de zwakkere FARC-regio's.

Op 15 Mei 2008 bevestigde Interpol de authenticiteit van de documenten gevonden in de electronica die meegenomen werden door de Colombiaanse strijdmachten na de Raul Reyes Raid (1 Maart 2008). "Using sophisticated forensic tools, INTERPOL's experts determined that the eight seized computer exhibits contained more than 600 gigabytes of data, including 37,872 written documents, 452 spreadsheets, 210,888 images, 22,481 web pages, 7,989 email addresses, 10,537 multimedia files (sound and video), and 983 encrypted files." (Interpol). Voor de Interpol bevestiging besprak men op CIPCOL al de inhoud van sommige e-mails.

Samengevat: Na 2005 en voor 2007 leek de FARC voornamelijk contact gehad te hebben met Venezolaanse lagere functionarissen in verband met wapensmokkel en toegang tot het grensgebied, voornamelijk toe te schrijven aan corruptie dan overheidsbeleid aldus CIPCOL. Opmerkelijker is - inderdaad - het contact tussen de FARC en een figuur van de Venezolaanse 'Popular Defense Units' met een vraag voor guerillaopleiding door de FARC.

Contacten tussen de FARC en Chavez werden pas vanaf 2007 (na de herverkiezing) warmer, in Augustus 2007 ageerde Chavez als onderhandelaar tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Deze contacten zijn gevaarlijker. Het overzicht gegeven op CIPCOL gaat over besprekingen tussen hoge functionarissen en de FARC over wapenleveringen, gebruik van havens en Venezolaans gebied voor FARC hospitalen & rustgebieden.

Hugo Chavez heeft de bevindingen van Interpol gewoon verworpen, Interpol is gewoon een pion van het Imperium (de VS) en aldus gewoon 'conspiracy theory gezwets' om hem en zijn beleid neer te slaan & een excuus te vinden voor een militaire ingreep. Venezuela heeft de laaste tijd heel wat geïnvesteerd in militair materiaal, voornamelijk Russisch. De kleinere wapens (Kalashnikovs en RPG's) vormen voornamelijk het probleem voor mogelijke proliferatie naar de FARC.

Deze laptops zijn belangrijk want het begon allemaal bij de Reyes Raid op 1 Maart 2008. Omdat Reyes gedood werd op Ecuadoriaans grondgebied en omwille van de informatie onttrokken uit meegenomen laptops (en andere electronica) gaf dit aanleiding tot een politieke & diplomatieke crisis tussen Colombia, Ecuador en Venezuela.

Te meer ontwikkelde dit zich tot een diplomatieke crisis door Chavez zijn 'ideologische discourse'. Hugo Chavez ziet zichzelf als de vader van een nieuwe Bolivariaanse revolutie voornamelijk gericht tegen de VS, de oorspronkelijke Bolivariaanse revolutie was tegen Spanje [zocht steun van de VS]. Colombia is in de ogen van Hugo Chavez het Israël van Latijns-Amerika, waarmee hij bedoelt dat Colombia een pion is van het Imperium (de VS). Correa, president van Ecuador, en Hugo Chavez, president van Venezuela, zijn politieke bondgenoten...als Vader van de Neobolivariaanse revolutie is het logisch dat Chavez luidkeels protesteert tegen de 'Colombiaanse agressie' tegen broer Ecuador. Er was sprake van goede contacten tussen de FARC en hoge functionarissen in Ecuador en Venezuela. De Ecuadoriaanse links werden al bevestigd, nu hebben we enigszins bevestiging gekregen over de Venezolaanse links.

Drugstrafiek in de regio, verstrengeling FARC-Venezuela?
Derde interessant artikel op CIPCOL die ik hier nu voorleg gaat over Drug Trafficking Routes. Elke guerilla moet overleven, moet vechten en oorlog voeren kost geld. Guerilla organisaties hebben de neiging om te 'criminaliseren' om de benodigde inkomsten te vergaren, op termijn wordt dit gewoon 'the way of life'. Dit geldt voor alle guerilla organisaties, niet uitsluitend de FARC. Het artikel bevat twee kaarten, eentje over vermoedelijke luchttrafiek en eentje over maritieme smokkel. Bron voor deze kaarten is de Southern Commands Joint Interagency Task Force.

Opmerkelijk is dat luchttrafiek voornamelijk via Venezuela gaat, terwijl maritieme smokkel voornamelijk vanuit Colombia emaneert. Waar er drugssmokkel is, zal men milities vinden.
Halen we er nu eens de kaart van de Monde Diplomatique van 2000 (ietwat verouderd maar nog voldoende actueel) er eens bij:


Dan merken we op dat de maritieme trafficking routes voornamelijk in de invloedzones van de FARC (eerder Maoïstische steun) en de ELN (Nationaal bevrijdingsleger, voormalig Cubaanse steun) liggen, wellicht zullen paramilitaire organisaties (druglords, contraguerilla) er zich ook manifesteren. Het zwaargewicht van de drugsproductie ligt, bij mijn weten, in Colombia terwijl Venezuela voornamelijk te maken krijgt met drugstrafiek.

Sta mij toe om daar nog een kaart tegenaan te smijten, eentje van Latin American Studies.

Een kaart van 2001, inmiddels 7 jaar oud, maar merk op dat de route naar het Zuiden van Venezuela trekt. Kijk nu terug naar de kaart van airtrafficking en merk daar op dat er redelijk wat 'verdachte' luchttrafiek vertrekt vanuit Zuid-Venezuela. De drugstrafiek in de regio is een belangrijk onderdeel van de oorlogseconomie, als Venezuela zich beleidsmatig soepel gaat opstellen tegenover deze trafiek in ondersteuning van de FARC dan kan het niet anders dan dat het er gaat gaan stuiven tussen Colombia en Venezuela of een mogelijke interventie van de VS gaande van VN sancties tot misschien een militaire ingreep?

Sommigen zullen wellicht opmerken dat deze kaarten ietwat verouderd zijn en dat de traffic kaarten afkomstig zijn van een Joint Interagency Task Force van het Imperium. Ja, maar dat wil niet zeggen dat er niets van aan is. Er is rook, nu nog juist het vuur duidelijk lokaliseren om het te kunnen blussen en dan de brandstichter vinden. Uiteraard zijn er meerdere guerilla organisaties aan het werk in de drugstrafiek, maar specifiek de FARC heeft - ogenschijnlijk- goede banden met Venezolaanse regering.

Labels: , , , , , , ,

1 Comments:

At 25/5/08 12:25, Blogger David Vandenberghe said...

Update: Bompa Guerillero Marulanda zou dood zijn, sinds eind Maart 2008. Nog een extra streep door de FARC-rekening.

 

Een reactie posten

<< Home

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>