29 december 2007

Spiegel naar het verleden, ogen naar het heden (Brigants)

Het jaar 2007 zit er bijna op. Een jaar van stilte, van oorverdovende aanslagen, van rust tijdens politiek gewoel. Contradictorisch? Naah. Weinig verandering in de wereld. Weinig verandering op het thuisfront. Politieke verhoudingen verschoven maar uiteindelijk krijgen we geen wezenlijk verschil op ons bord, Verhofstadt III. Er zijn wel drie belangrijke lessen die we dit jaar konden leren:

-De PS is incontournable en zetelt nogmaals in een federale regering, een Staatshervorming is verschoven naar een nabije, doch verre, toekomst. Le PS c'est l'état Belge, met Milquet als glijmiddel en het koningshuis als bezorgde grootouders die waakt op zijn pensioentje.

-De hele circus omtrent de Staatshervorming, dat al 6 maanden een struikelblok vormt, zou toch bij sommigen de ogen mogen openen. Vlaanderen zonder Staatshervorming is de verdere verknechting die we gebukt zullen moeten ondergaan in een mondialiserende wereld. Vlaanderen zonder Staatshervorming betekent meer tijd voor de Belgische aasgieren.

-Een beperkte Staat dat zou fungeren als evenwichtige tussenschakel tussen economie en maatschappij, individu en maatschappij, die de belangen van beide wereldwijd beschermen zal, is niet voor morgen noch de nabije toekomst. Het is alleen duidelijker geworden dat België zo geen Staat kan zijn.

We hebben binnenkort een heel jaar om iets te ondernemen met bovenstaande lessen,
naast de lessen door anderen getrokken.
Laat ons uitkijken naar 2008.

Gelukkig Nieuwjaar!

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>