13 november 2007

Een sluwe vos ziet altijd een mogelijkheid tot Staatshervorming (Brigant)

Vandaag zijn de vertegenwoordigers van de 'democratische' oppositie op bezoek geweest bij Albert II. Opmerkelijk...geen N-VA, geen Vlaams Belang, geen Lijst Dedecker. Geen partijen die kiezen voor een verregaande autonomie tot onafhankelijkheid, geen 'extremisten' die wel een goei 30% van het electoraat in Vlaanderen vertegenwoordigen. Discriminatie, Jean Marie Dedecker slaat hard op de kop van de koninklijke spijker. Toch opmerkelijk dat men enkel diegene uitnodigt die meer gericht is op Belgiƫ dan op Vlaanderen.

Groen!/Ecolo, SP.a en PS komen allen langs. Zoals te verwachten geen steun voor de Staatshervorming langs Franstalige kant. Opmerkelijk...geen steun voor een Staatshervorming vanwege de 'Vlaamse' partijen. Ze wensen niet 'Oranje Blauw' te depaneren. Kom kom, laat ons eerlijk wezen wat kan Oranje Blauw in twee jaar tijd verrichten (2009 nieuwe verkiezingen)? Weinig. Laat ons eerlijk zijn, Groen! en SP.a hebben eisen die ze in het beleid willen droppen zonder echt mee te moeten stappen in een regeringscoalitie.

Laat ons terugkeren naar vorige artikels, Communautaire rekenkunde I en rekenkunde II.

Om een Staatshervorming door te drukken met 2/3de meerderheid in de Kamer moet men voldoen aan twee voorwaarden: Een 1/2 meerderheid per taalgroep (2), een 2/3de meerderheid over heel de kamer.

Oranje Blauw bezit op dit moment 81/150 zetels, dat is 19 zetels tekort om tot een 2/3de te komen. Per taalgroep bezit Oranje Blauw een 1/2de meerderheid van respectievelijk 48/88 in de Nederlandstalige taalgroep en 33/62 in de Franstalige taalgroep. Men is dus op zoek naar minstens 19 zetels die niet langer evenwichtig verdeeld hoeven te worden per taalgroep.

SP.a heeft 14 zetels.
Groen! heeft 4 zetels.

Vlaams Belang bezit 17 zetels.
Lijst Dedecker bezit 5 zetels.

PS heeft 20 zetels.
Ecolo heeft 8 zetels.
FN heeft er 1.

Het is meteen duidelijk dat Groen! noch SP.a gecombineerd de nodige zetels kunnen leveren. De vergadering van afgelopen maandag heeft al duidelijk gemaakt van welke partners men geen steun wenst te verwachten: Lijst Dedecker, Vlaams Belang. N-VA blijft weg omdat men het FDF er niet bij wil, dat was voorheen ook al zo en tevens hebben beiden hun vertegenwoordiging via hun moederpartijen (CD&V, MR).
Zodus, kunnen deze partijen hun vel redelijk duur verkopen, hoewel ze rekening moeten houden met de electorale dynamiek die een Staatshervorming wenst en geen inhoudloos mager beestje. Liefst van al zal men een Franstalige partij willen betrekken, zo klein mogelijk: ECOLO, desnoods PS...maar geen van beide heeft electoraal veel te winnen bij een Staatshervorming.

Er is een alternatief mogelijk...pact des duivels voor de Franstaligen die heel wat bluf en kloten vergt. Stel de Franstalige partners voor dat Oranje Blauw al onderhandelt over een 2/3de Staatshervorming en het gewoon voorlegt aan het parlement. De Oranje Blauwe partijen moeten akkoord gaan en bij stemming goedkeuren. 'We zullen wel zien of we aan een 2/3de meerderheid komen'...een ramkoers-beleid.

De Franstaligen hopelijk, door hun arrogantie, zullen akkoord gaan. Belangrijk is dat Vlaams Belang en Lijst Dedecker stil blijven en een beperkte oppositie voeren (vooral binnen de parlementaire gangen en minder in de pers) tegen de Staatshervorming maar bijdraaien bij de stemming door de 'onzichtbare hand'. Vlaams Belang in samenspraak met de Lijst Dedecker kan wel de kloof dichten door hun gezamenlijke 22 zetels, alleen niet gewenst.

De Franstaligen zullen zich gepakt voelen. Vraag is of ze de Staatshervorming kunnen tegenhouden na de stemming in de Kamer (Senaat? uitvoering?). Ze zullen desnoods uit de regering moeten stappen om hun eer te redden, nieuwe verkiezingen met het communautaire & Staatshervorming als hoofdthema's. Radicalisatie in Vlaanderen quasi gegarandeerd. Wat gaan de Franstaligen doen?
De CD&V samen met de LDD, het VB en N-VA in een cordon sanitaire steken? Weigeren een federale regering te vormen en een regimecrisis tot stand brengen?

Er is geen noodzaak aan andere partners, leg het voorstel voor aan het parlement en laat de parlementaire democratie...waarvan men zo 'voorstander is' haar werk doen. Vraag garanties dat men een voorstel uitwerkt en ter stemming brengt met oog op uitvoer na 2009. Geraakt het niet door het parlement then so be it (for now).

Is dat geen mooi signaal/gebaar voor de Franstaligen?
De Staatshervorming is voor ons belangrijk, we gaan niet onderhandelen over een 2/3de meerderheid. We werpen het uitgewerkte voorstel op de parlementaire tafel en we zien wel. We zullen Oranje Blauw niet laten vallen als het niet door de stemming geraakt.

<<Oudere berichten     Nieuwere berichten>>